Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежки присъди за корупция на петима бивши мениджъри в кипърските телекомуникации

Тежки присъди наложи днес Наказателният съд в кипърския град Ларнака на петима бивши висши мениджъри и държавни служители, както и на частна фирма. Всички те бяха признати за виновни в скандално дело за корупция и източване на 22 млн. евро от пенсионния фонд на кипърската държавна телекомуникационна компания.

Затвор, конфискация на имуществото и глоба са санкциите, които обяви съдът в Ларнака. Бившият председател на Управителния съвет на кипърския държавен телеком СИТА Статис Китис бе осъден на 8 години лишаване от свобода. За него бе издадено и решение за конфискация на имуществото. Бившият председател на Съвета на директорите на държавната кипърска електроснабдителна компания и член на Управителния съвет на телекома Хараламбос Цурис ще лежи зад решетките 3 години. Другите трима признати за виновни бяха изпратени в затвора за 3 и половина, 6 и половина и 9 години. На двама от тях също ще бъде конфискувано имуществото. На частната компания, участвала в корупционната сделка, която бе призната за виновна като юридическо лице, днес бе наложена глоба от 300 000 евро.

Процесът по един от най-големите скандали за корупция в Кипър започна през март миналата година. Делото е във връзка с имотна измама за закупуване на парцел и офис площи на цена няколко пъти над пазарната им стойност. Сделката струва източването на 22 млн. евро от пенсионния фонд на телекома.

Престъпленията са извършени в периода 2009 - 2013-а г. Срещу осемте подсъдими, шестима от които бяха признати за виновни, бяха подвигнати обвинения за заговор за извършване на углавно престъпление, заговор за измама, даване и получаване на подкупи на длъжностни лица, злоупотреба с власт от страна на държавен служител, пране на пари, фалшификация на документи и други.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44