Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18-годишният българин Огнян Николов извади Светия кръст от водите на Средиземно море

Огнян Николов, трети от ляво на дясно, в белия халат
Снимка: Бранислава Бобанац

18-годишният българин Огнян Николов извади днес Светия кръст от водите на Средиземно море в българското честване на Богоявление в Кипър. Кръщение Господне е един от най-тачените празници на острова, официален неработен ден.

Нашите сънародници в Кипър честваха големия християнски ден с празнична Богоявленска служба - Велик Водосвет, отслужена от българския свещеник в Кипър отец Станислав Симеонов. Тя се състоя в църквата “Света Троица” (”Агиа Триада”) край Паралимни, в източната част на острова, точно на брега на Средиземно море. Храмът бе избран специално за честването от отец Станислав заради символната връзка на името му с днешния празник. Близо 100 наши сънародници, сред които бе и българският посланик в Никозия Христо Георгиев, се събраха на българското честване на празника. Отслужвайки Великия Водосвет, отец Станислав пожела здраве и благоденствие на всички българи.

На плажа “Света Троица” се състоя и ритуалното хвърляне на Светия кръст. Въпреки бурния и студен вятър шестима български смелчаци се хвърлиха във водите на Средиземно море и се устремиха към кръста. Пръв до него стигна 18-годишият ученик Огнян Николов от Паралимни, който живее в Кипър с родителите си от 8 години.

Миналата година също участвах в ритуала, но ме избутаха и не успях, но тази година извадих Кръста. Чувството е страхотно, много съм щастлив, каза късметлията.

Епифания или Теофания, както се нарича в Кипър Богоявление, е един от най-тачените на острова празници. Шествията и церемониите за благословия и хвърляне на Светия кръст във водата събират много кипърци и туристи. Тази година те се провеждат след бурите и силните дъждове в последните дни и особено вчера, които предизвикаха наводнения в крайбрежните градове, хаос по пътищата, изтръгнати дървета, прекъснати електропроводи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44