Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър облекчи банковите преводи за чужбина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър значително облекчи банковите преводи за чужбина. Новото отпадане на част от ограничителните мерки върху капиталовите потоци е в резултат на постигнатата стабилизация в банковата система в страната.

С новото решение се премахва наложеният праг от 2 млн. евро за плащания и преводи за бизнессделки зад граница, за които се изискваше предварително одобрение от Централната банка на Кипър. Увеличава се и размерът на сумата, която всяка институция и фирма може да прехвърля в чужбина от всяка банка, независимо от целта – тя става 20 000 евро на месец при 10 000 евро досега. На излизащите от Кипър за пътуване в чужбина вече се разрешава да изнасят в брой до 10 000 евро или в чуждестранна валута, досега те можеха да разполагат с 6000 евро.

Постигнат е значителен напредък в справянето с финансовата криза, много важно е да се възстанови доверието на инвеститорите, вложителите и международните пазари в кипърската икономика. Тези основания бяха подчертани в официалното съобщение на Министерството на финансите на Кипър за въвеждането на новите облекчения в капиталовия контрол.

Строгите капиталови мерки в Кипър бяха наложени през март 2013 г. като условие за получаване на спасителния заем от 10 млрд. евро от тройката международни кредитори. Те трябваше да предотвратят масово изтегляне на средства и паника на финансовия пазар. Ограниченията бяха облекчавани постепенно.

Кипър отчита значително стабилизиране на финансовия сектор и положителна перспектива за икономиката на страната. Тя завърши 2014 г. с отрицателна инфлация – от минус 1.4%, след 18 поредни месеца на спад. Тази стойност е исторически рекорд - това е най-ниският процент на инфлация, регистрирана в Кипър от обявяването на страната за независима през 1960 г. През тази година се очаква кипърската икономика да постигне растеж, макар и минимален, от 0.4%, за първи път след годините на дълбоката финансова и икономическа криза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44