Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стамен Янев: Основна цел на Агенцията за инвестиции е България да стане предпочитана дестинация за инвеститорите

Позиционирането на България като позната и предпочитана дестинация за инвеститорите, посочи като основна цел в работата си новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, който прие поста от своя предшественик Светослав Младенов.

Цялостна стратегия за насърчаване на инвестициите в страната подготвя Агенцията за инвестиции съвместно с всички заинтересовани страни, посочи Стамен Янев. Той формулира своята основна цел:

Да позиционираме България като позната и предпочитана дестинация за инвестиции, най-вече в сферата на икономиката, които са с добавена стойност, високи технологии, иновации.

Старият екип на Агенцията ще продължи да консултира новото ръководство, заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева:

Идеята на Министерството на икономиката е да запази потенциала на това управление. Приоритетите, които сме си поставили, са свързани с инвестиции в сферата на високо добавената стойност.

Досегашният изпълнителен директор Светослав Младенов отчете, че в рамките на мандата голяма част от поетите ангажименти са изпълнени, а друга част от тях са в развитие: 

Една от трудните задачи, с която не успяхме да се справим, надявам се новите управляващи на Агенцията да се справят, това е да доразвият регионите с висока безработица, да създадат повече възможности за инвестиции там и надявам се след един период от време България да няма само четири стълба на инвестиции като София, Варна, Бургас и Пловдив, а да са много повече. 

Около 30 проекта на инвеститори в момента изчакват сертифициране заради необходимата техническа промяна в Закона за насърчаване на инвестициите. Ръстът на инвестициите през годината ще бъде обвързан с икономическия растеж на страната, посочи още заместник-министър Везиева, като не се ангажира с конкретна прогноза.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44