Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият премиер Ципрас започва визита в Кипър

Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е на официално посещение в Кипър. Акцент в първата му задгранична визита ще бъде поставен на решаването на Кипърския въпрос и двустранното сътрудничество. Той ще води разговори с президента на Кипър Никос Анастасиадис, с лидерите на политическите партии, с председателя на парламента, с неправителствени организации. 

Визитата се очаква с огромен интерес не само заради традиционно добрите връзки между Кипър и Гърция, а и заради сходните икономически и социални проблеми в двете страни в момента и начините за тяхното решаване с участието на тройката международни кредитори. От март 2013-а г. Кипър също изпълнява антикризисна програма, с мерки за строги икономии, договорени с Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд срещу заем в размер на 10 млрд. евро. Поетите задължения от Кипър се оспорват от опозиционните партии и синдикатите заради тежките социални последици. 

Ясни послания се очакват от Ципрас днес по Кипърския въпрос. Гърция е страна-гарант по договора за независимост на Кипър. В навечерието на визитата си гръцкият премиер заяви, че подкрепя решаването на Кипърския въпрос на базата на двуобщностна, двузонална федерация с единен суверенитет, гражданство и международно представителство, каквато е позицията на Никозия. Той посочи, че постигането на тази цел е възпрепятствано от действията на турския сеизмологичен кораб "Барбарос Хайредин паша", който нарушава суверенитета на Република Кипър. Ципрас подчерта, че корабът трябва да напусне изключителната икономическа зона на Кипър и да се възобновят преговорите между двете общности под егидата на ООН. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44