Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция иска замяна на “Тройката” с нов европейски механизъм с демократична легитимност

Снимка: Бранислава Бобанац

Гърция иска замяна на “Тройката” с нов европейски механизъм с демократична легитимност, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в Никозия, където е на първото си задгранично посещение. Той увери, че правителството в Атина ще се възползва пълноценно от мандата си за преговори с европейските партньори и изключи търсенето на помощ от Русия.

Гърция е в нова фаза на консултации и преговори по същество с европейските си партньори, към които страната има задължения, посочи премиерът Алексис Ципрас. Първата и единствена цел на правителството е да се постигне взаимно приемливо и полезно решение на отворените в момента въпроси.

Ципрас призова за промяна на механизма на ”Тройката” за надзор върху финансите на страните в затруднено положение, тъй като тя няма демократична институционална легитимност на европейско равнище. Според него това е назряла и необходима промяна, защото днес повече от всякога Европа се нуждае от глътка въздух, за да постигнат икономиките напредък в развитието си. Такова решение ще бъде положителна стъпка не само за Гърция и Кипър, но за цяла Европа, подчерта Ципрас.

Гръцкият премиер изключи възможността страната му да напусне еврозоната. Без Гърция и Кипър Европейският съюз и еврозоната ще бъдат като отрязани в техния югоизточен край. Двете страни са стълбовете на сигурност и стабилност в размирния геополитически регион, е позицията на Ципрас.

Той посочи още, че с кипърския президент Никос Анастасиадис са обсъдили необходимата координация на позициите на двете страни на всички европейски форуми, така че Гърция и Кипър да се превърнат в "мост на мира и сътрудничеството между Европа и Русия".

Кипърският въпрос е "крайъгълен камък" не само за Кипър, но и за гръцко-турските отношения, за целия проблемен район, каза министър-председателят на Гърция. Той увери, че гръцкото правителство ще подкрепя усилията на Кипър за постигане на устойчиво и справедливо решение на Кипърския проблем. Преговорите трябва да продължат без заплахи от Турция, каза Ципрас.

По време на посещението си в Кипър гръцкият премиер Алексис Ципрас има срещи на най-високо политическо ниво – с президента Никос Анастасиадис, с председателя на парламента, с лидерите на политическите партии, а също с архиепископа на Кипър Хризостомос Втори и с неправителствени организации на кипърските гърци и кипърските турци. След официалната вечеря, която дава президентът на Кипър Никос Анастасиадис, гръцкият премиер Алексис Ципрас ще отпътува за Рим. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44