Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските храмове и манастири вече ще бъдат включвани в туристическите пакети

Светият Синод ще има представител в Националния съвет по туризъм. Предстои сключване на споразумение за партньорство между Българската православна църква и Министерството на туризма. Това бе договорено на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и негово Светейшество патриарх Неофит. На този етап представителят на Светия Синод в Националния съвет по туризъм ще има право да участва и да се изказва по време на заседанията, но ще бъде без право на глас. В дейността на Съвета могат да участват и други заинтересовани страни, съгласно правилника за дейността му. Двете страни са обсъдили възможностите за популяризиране на храмове и манастири, чудотворни икони, свети мощи и други православни светини, както и включването на тези обекти в туристически пакети. Също и за разработване на маршрути за православни поклонници с предвидено участие в богослуженията. Според представителите на Светия Синод в момента поклонническият туризъм е недостатъчно добре развит в нашата страна. Министърът на туризма Николина Ангелкова е изразила надеждата, че съвместно ще бъдат идентифицирани значимите православни паметници и ще бъде развиван културно-историческият туризъм, част от който е поклонническият. Договорено е Светият Синод да предостави списък с православни паметници и артефакти, които да бъдат фокус на тематични филми и други информационни материали.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44