Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карнавалните дни в Кипър достигат кулминацията си

Кралят на карнавала в Лимасол

Днес е кулминацията на 10-дневната карнавална фиеста в Кипър. Голям карнавален парад, карнавален бал, фойерверки и музика ще сложат края на пищните забавления в навечерието на първия ден на Великия пост в понеделник, който е официален неработен ден на острова.

Най-големият в Кипър карнавален парад изпълва днес следобед Лимасол – карнавалната столица на острова. Хиляди жители на града, гости от цялата страна и много туристи по традиция се стичат като участници и зрители на грандиозното зрелище. Начело ще застане Кралят на карнавала, следван от музиканти, духовия оркестър на община Лимасол, карнавални групи. Шествието ще бъде рекордно голямо – ще дефилират 120 карнавални платформи и над 15 000 участници. Празникът завършва тази вечер с Големия карнавален бал.

Паради събраха през уикенда много веселие и забавление и в Пафос, където се провежда вторият по големина карнавал на острова, както и в другите градове.

Децата и учителите от българските училища в Кипър също се включиха в празничните прояви в градовете или организираха свои детски карнавали. Те пресъздадоха и родните традиции и обичаи за Сирни Заговезни.

И през тази година десетте карнавални дни в Кипър бяха изпълнени с много настроение, музика и танци, концерти и конкурси, въпреки тежките икономически проблеми в страната. Кипър се намира в третата, най-тежка и решаваща година за изпълнение на договорената с международните кредитори антикризисна програма.

Утрешният първи ден на Великия пост - Чист понеделник, или Катара дефтера, е един от най-старите и красиви празници на острова и официален неработен ден. По традиция в този ден стотици разноцветни хвърчила ще полетят в небето над Кипър като символ на отлитането на зимата и идването на пролетта и на прогонването на злото. Традиционният пикник тази година ще бъде затруднен от студеното за Кипър време. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44