Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 български университети представят програмите си в кипърската столица Никозия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десет български университети представят програмите си и възможностите за обучение и професионална реализация на Международния панаир на висшето образование, който се провежда днес и утре в кипърската столица Никозия. Пратениците на академичната ни общност имат и специални срещи с учениците, учителите и родителите в български училища на острова.

Заместник-ректори, декани, ръководители на департаменти и преподаватели от пет български университета – СУ “Св. Климент Охридски”, Техническия университет в София, Националната спортна академия, Медицинския университет в Плевен и Висшето строително училище пристигаха специално за образователния панаир.

Още пет български висши учебни заведения - Медицинският университет във Варна, Медицинският университет в София, Великотърновският университет “Св. Св. Кирил и Методий”, Варненският свободен университет и Университетът за национално и световно стопанство в София участват чрез своя кипърски партньор “Каса Колидж” в Никозия, с който те работят по договор за изнесено обучение.

Представителите на академичната общност запознават българските, кипърските и други чуждестранни кандидат-студенти с интересуващите ги специалности в България, новости в приема, процедури за кандидатстване. В неделя те ще проведат и специален семинар, посветен на българското висше образование и предлаганите от него възможности за обучение и реализация.

Представителите на университетите вече проведоха информационни срещи в две от българските училища към Съюза на българите в Кипър – в Никозия и в Пафос, за да отговорят на всички въпроси на българчетата кандидат-студенти, техните родители и учители. Екипът на СУ "Св. Климент Охридски" и Съюзът на българите в Кипър обсъдиха също така проект на договор за сътрудничество в помощ на образованието на българчетата на острова.

Образователният панаир е един от най-престижните форуми не само в Кипър, но и в региона на Източното Средиземноморие. В тазгодишното му издание участват висши учебни заведения, образователни организации и фирми от над 60 страни, сред които Кипър,  Гърция, Великобритания, САЩ, Канада, Германия, Франция и други европейски страни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44