Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 9-и март ЕЦБ започва изкупуване на държавни и частни облигации на стойност 60 млрд. евро месечно

Снимка: Капитал

На 9-и март Европейската централна банка започва новата си програма за изкупуване на държавни и частни облигации на стойност 60 млрд. евро месечно до септември 2016-а година, за да се избегне дефлация в еврозоната и да се стимулира икономическото развитие. Това обяви председателят на Европейската централна банка Марио Драги след заседанието на борда ѝ, което се проведе днес в Никозия.

Европейската централна банка започва програмата си за количествени улеснения, след като повиши прогнозите си за икономическия растеж за тази и следващата година. Паричната политика е насочена към поддържане на ценова стабилност в средносрочен план и към икономическата активност, и изпълнението на новите ѝ мерки ще осигури подкрепа за възстановяването на еврозоната, подчерта Марио Драги, представяйки решенията от заседанието на борда на Европейската централна банка. 

Комбинираното месечно изкупуване на държавни и частни облигации ще възлезе на 60 милиарда евро. Това ще продължи до края на септември 2016-а и при всички случаи ще се провежда, докато не забележим трайно успокояване на инфлацията, отговарящо на целта ни да постигнем ниво под 2%, но близко до тази цифра в средносрочен план, посочи шефът на ЕЦБ.

Последните икономически данни показват подобрение на икономическата активност от началото на годината и ние очакваме възстановяването на икономиката да се разшири и засили постепенно, заяви още Марио Драги. Според него със специфичните нови мерки, които предприема Европейската централна банка, ще се стимулира вътрешното търсене в рамките на Европа. Шефът на банката посочи и че износът от еврозоната трябва да се възползва от подобрените условия на ценова конкурентоспособност и от възстановяването на световната икономика. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44