Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С бойкот на магазините Кипър се готви да посрещне Световния ден на потребителите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Призивът на експремиера Димитър Попов “За Бога, братя, не купувайте!” има вече и свое кипърско издание. С бойкот на магазините Кипър се готви да посрещне Световния ден на потребителите, който се отбелязва на 15 март.

Потребителите в Кипър са призовани в събота и неделя да не стъпят в нито един магазин, пазар и бензиностанция и да не пазаруват абсолютно нищо, дори хляб, мляко, бензин, в знак на протест срещу високите цени и спадащите доходи на хората. Инициативата за бойкота е на Общокипърската асоциация на потребителите и качеството на живот. По този начин тя иска да изпрати силно послание срещу спекулата на пазара, за която допринася и държавата със своята незаинтересованост към проблемите на потребителите.

От асоциацията посочиха, че цените на основни хранителни стоки в Кипър, като мляко, хляб и масло, са рекордно високи. По данни на статистиката кипърци пият най-скъпото прясно мляко в ЕС. Кипърските потребители плащат най-високите лихвени проценти, електроенергия и горива, отчетоха и синдикатите. Спадът в цените на петрола на световния пазар през последните месеци не се отрази в намаляване на цените на потребителските стоки от първа необходимост, подчертаха организаторите на бойкота.

През последните две години, в условията на финансовата и икономическа криза в Кипър, 80% от жителите на страната са загубили част от доходите си, като приходите на близо 17% от домакинствата са спаднали с над 50%, сочи проучване, проведено от Асоциацията на потребителите. Всеки трети очаква финансовото му положение да се влоши през следващата една година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44