Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес в продължение на три дни Кипър е център на средновековния свят

"Кулата на Отело" в стария град на Фамагуста
Снимка: Бранислава Бобанац

От днес в продължение на три дни Кипър е център на средновековния свят. Под надслов "Островът на Отело" в неговата столица се провежда третата годишна международна конференция по средновековно и ренесансово изкуство, литература, социална и културна история.

Учени, студенти, изследователи, общественици от Кипър и повече от 10 страни от света представят своя поглед към средновековната културна история. В програмата на международната конференция "Островът на Отело", домакин на която е Центърът за визуални изкуства и изследвания в Никозия, са включени повече от 30 презентации, научни съобщения, открити за обществеността лекции. Те са посветени на света и героите на Шекспир и на други ренесансови автори. Сред водещите теми са и различни аспекти на географията, историята и археологията на Кипър и Средиземноморието, както и на тяхното влияние върху общоевропейското развитие. 

Средновековното кралство Кипър се смята за едно от най-богатите и според експертите неговото архитектурно и културно наследство е ценен източник на информация за този период.

На острова, в "крепост в пристанищен град", се развива действието на прочутата Шекспирова трагедия "Отело". "Кулата на Отело", където се предполага, че ревнивият мавър удушава съпругата си Дездемона, е част от средновековната венецианска крепост на стария град на Фамагуста, който сега се намира в окупираната от Турция част на Кипър. Историческият паметник ще бъде отворен за обществеността след неговата реставрация, която започна през юли миналата година и се осъществява с подкрепата на Програмата за развитие на ООН и европейско финансиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44