Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Кипър срещу ниските заплати и нарушенията на трудовото законодателство в хотелиерството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На протест срещу ниските заплати и нарушенията на трудовото законодателство излязоха днес работещите в хотелиерството в Кипър. В хотелската индустрия на острова са заети и много наши сънародници. Туризмът е отрасълът, на който Кипър разчита за съживяване на икономиката си.

Работещите в хотелите протестираха срещу ниските заплати, условията за заетост и нарушаването на трудовите им права. Трите големи синдиката в Кипър, които подкрепят протеста, обявиха, че заплати от 500 – 600 евро и шестдневна вместо петдневна работа седмица са неприемливи и обвиниха работодателите, че не спазват колективните трудови договори. Те заплашиха още със стачка през през това лято, в пика на активния туристически сезон на острова, ако ситуацията не се промени. Протестното шествие в Никозия днес връчи декларация до социалния министър и председателя на парламента.

В хотелите и ресторантите в Кипър работят много българи. След кризата от преди две години с цел подкрепа на икономиката и борба срещу високата безработица правителството на Кипър призовава хотелиерите да наемат повече местни служители за сметка на намаляването на броя на европейските работници.

Туристическата индустрия дава около 12% от брутния вътрешен продукт на Кипър и е отрасълът, на който страната разчита за съживяване на икономиката си. През миналата година островът привлече близо 2.5 млн. туристи, което е с около 1.5% по-малко в сравнение с 2013 г.

През този летен сезон рязък спад от близо 25% се очаква от руските туристи. Компенсация на загубата на руския пазар се търси с привличането на повече туристи от Германия, Швейцария, Холандия, скандинавските страни, както и от нови пазари като Близкия изток и Персийския залив. Правителството предприема поредица от мерки, които да спомогнат за разнообразяването и подобряването на предлагания на острова туристически продукт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44