Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Цветница започват празничните служби за българите в Кипър

отец Станислав Симеонов
Снимка: Бранислава Бобанац

С празнична литургия и осветяване на върбови и маслинови клонки на Цветница започна празничната седмица, която Православната българска общност в Кипър "Св. Иван Рилски" посреща с църковни служби на български език, изнасяни от български свещеник. Традицията продължава вече две години.

На Велики четвъртък ще бъде извършено четенето на 12-те евангелия. На Велики петък службата ще събере българи за изнасяне на плащаницата и на Опело Христово. На Велика събота, в нощта на Възкресение Христово, половин час преди полунощ сънародниците ни ще запалят заедно пасхалните свещи с благодатния огън от Йерусалим и в полунощ ще се поздравят с “Христос Воскресе!”. Празникът през нощта ще продължи с Възкресна Света Божествена литургия на български език и с празнична служба сутринта в Неделя на Възкресението.

Богослуженията се изнасят от българския свещеник Станислав Симеонов в църква, специално предоставена за нуждите на Православната българска общност в Кипър “Св. Иван Рилски” в град Паралимни, на източното крайбрежие на острова. След постигната договорка между Българската и Кипърската православна църква 31-годишният български свещеник отец Станислав има право да отслужва православна литургия на български език на територията на острова и да извършва църковните обреди на български език в кипърска църква.

Цветница или Палмовата неделя се чества много тържествено в Кипър. В църквите се освещават маслинови клонки, на входа на къщите се поставя венец или кръст от маслинови или палмови клонки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44