Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди кипърски гърци пресичат “зелената линия”, разделяща Кипър, за да отбележат Разпети петък във Фамагуста

Снимка: Бранислава Бобанац

Тържествената служба носи не само религиозен смисъл, но изпраща и силно послание за обединяване на страната.

Като историческо събитие се определя провеждането на литургията и траурната процесия на Разпети петък, т. нар. Епитафия, в окупираната Фамагуста, вече за втора поредна година. Традицията бе възстановена през миналата година, след прекъсването й през 1957 г. в резултат на размирици между кипърските гърци и кипърските турци. Около 4000 поклонници, колкото и преди година, се очаква да преминат през буферната зона и да се съберат в окупирания град, съобщи кметът на Фамагуста /в изгнание/ Алексис Галанос.

Тържествената служба се провежда в църквата “Св. Георги Ексоринос”, която се намира в средновековния град на Фамагуста, близо до оградения с телена мрежа град-призрак Вароша. Храмът, който е от 14-и век и частично е разрушен, се нуждае от значителен ремонт, но за празника той бе подготвен и украсен от доброволци.

Историческият Разпети петък във Фамагуста е не само религиозно събитие, но и внушителна демонстрация на волята на хората от двете кипърски общности да живеят заедно, на желанието им за мир и обединение на страната, заявиха от двуобщностната група “Инициатива Фамагуста”.

Събитието стана възможно с усилията на двете кипърски общности, местните власти и лидерите на двете религиозни вероизповедния. Посланици и политици от Кипър също ще се присъединят към тържествената служба във Фамагуста.

По инициатива на граждански сдружения Разпети петък ще бъде отбелязан и в други градове в окупираните територии.

След 7-месечно прекъсване мирните преговори между лидерите на двете кипърски общности – на кипърските гърци и кипърските турци, за обединяването на страната се очаква да бъдат възобновени в началото на месец май.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44