Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори тур на изборите за т. нар. "президент" в Севернокипърската турска република

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република се провежда решителният втори тур на изборите за т. нар. президент. Резултатът от балотажа е изключително важен както за хода на мирните преговори под егидата на ООН за решаване на Кипърския въпрос и обединяването на разделената от 41 години страна.

На балотажа днес за гласа на близо 177 000 избиратели спорят двама известни политици. Това са консервативният, определян като хардлайнер и подкрепян от десни партии сегашен лидер на кипърските турци Дервиш Ероглу и независимият Мустафа Акънджъ, подкрепян от партии от левия спектър, който се смята за по-отворен за диалог и сътрудничество с кипърските гърци за постигането на трайно решение на Кипърския въпрос на принципа на двузонова федерация.

77-годишният Ероглу спечели първия тур с малка преднина от близо 1.3% пред 67-годишния Мустафа Акънджъ, но през последната седмица Акънджъ получи значителна подкрепа и днес излиза като фаворит.

Изборите за т. нар. президент в окупираните територии се превърнаха в своеобразен референдум за обединяването на Кипър. В началото на април двете кипърски общности се споразумяха мирните преговори, които бяха прекъснати през октомври минилата година заради нарушенията на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море, да бъдат възобновени в началото на май, след като стане ясен новият лидер на кипърските турци. Бъдещата експлоатация на газовите находища на Кипър в Средиземно море се превърна в един от проблемите в преговорите между лидерите на двете кипърски общности, който също очаква своето решение в новата ситуация след изборите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44