Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър, Гърция и Египет засилват политическото и икономическото си сътрудничество

Снимка: Бранислава Бобанац

Кипър, Гърция и Египет засилват политическото и икономическото си сътрудничество, с което ще допринесат за укрепване на сигурността и стабилността в района на Източното Средиземноморие. Общата стратегия на трите страни бе договорена на проведената днес в Никозия среща на върха на президентите на Кипър и Египет Никос Анастасиадис и Абдел Фатах ас Сиси и премиера на Гърция Алексис Ципрас.

Лидерите на трите държави от Средиземноморския регион се обединиха за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството си във всички области, с акцент върху енергетиката и природния газ, търговското корабоплаване, туризма и културата. Те обединяват усилията си и за борба срещу тероризма в региона, за постигане на неговата сигурност и стабилност. В приетата на срещата “Декларация от Никозия” бе посочено, че тристранното партньорство ще насърчава и развитието на отношенията между ЕС и арабския свят.

Обсъдено бе осъществяването на съвместни икономически проекти. Гърция и Кипър ще участват в амбициозния проект на президента Сиси за възстановяване на Египет. В областта на туризма и морската индустрия трите страни се договориха да разработват съвместни туристически пакети и круизи, както и да подобрят товарния и пътническия морски транспорт между тях. Ще продължат и консултациите за определяне на границите на изключителните икономически зони в региона. Откриването на важни въглеводородни ресурси в източната част на Средиземно море може да служи като катализатор за регионално сътрудничество и стабилност, бе заявено в приетата декларация.

Срещата на върха в Никозия призова още всички страни активно да се борят с тероризма и да засилят усилията си за справяне с екстремистките групировки в района на Източното Средиземноморие и Близкия изток, като противодействат на доставките за тях на пари и оръжие.

Нарастването на миграционните потоци в Средиземно море бе посочено като голямо предизвикателство за трите страни, което изисква мобилизация на всички усилия и сътрудничество със страните на произход и транзит.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44