Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за изграждане на доверието между гърци и турци обяви новият лидер на северната част на Кипър Мустафа Акънджъ

Мерки за изграждане на доверието между кипърските гърци и кипърските турци обявиха лидерите на техните общности. Предложенията дават надежда да ускоряване на мирния процес и за нов тласък на преговорите за решаване на Кипърския въпрос и обединяването на Кипър.

Мерките за изграждане на доверието между двете кипърски общности ще подпомогнат всекидневния живот на хората и имат голямо значение, заяви новоизбраният лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ в речта си при официалното встъпване в длъжност на т. нар. президент на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. На проведената церемония присъства турският вицепремиер Бюлент Арънч.

Акънджъ се обяви за откриване на нови контролно-пропусквателни пунктове през “зелената линия”, контролирана от ООН, между свободните и окупираните територии на Кипър. Като нова мярка той посочи и осъществяването на мобилна телефонна връзка между двете зони – в момента мобилните телефони в окупираните зони са с международния код на Турция. В дневния ред Акъндъж постави и отварянето на града-призрак Вароша, на пристанището на Фамагуста и на незаконното летище Ерджан.

Според новия лидер на кипърските турци двете общности трябва да постигнат споразумение за бъдещото споделяне на природния газ от находищата край острова, като посочи, че най-добрият път за преноса му към Европа е през Турция. Акънджъ заяви и че двете общности може да споделят водата, чието прехвърляне от Турция към острова по подводен тръбопровод се очаква да започне от юли.

Едностранни мерки за изграждане на доверието вече обяви по-рано тази седмица и кипърският президент Никос Анастасиадис. Според тях мюсюлманските храмове и религиозни места в свободните зони на Кипър, които принадлежат на кипърските турци, ще бъдат предадени за управление на религиозната фондация /евкаф/ на тяхната общност. Никозия ще предостави също така карти и данни за 28 минни полета в планината Пентадактилос, която се намира в окупираните територии, за да бъдат те разминирани.

Обявената за събота първа среща на лидерите на двете кипърски общности – президента Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, бе отложена, тъй като първата официална среща на новия лидер на кипърските турци ще бъде с президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44