Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивали на розата, на цветята и на магарето днес и утре в Кипър

Фестивали на розата и цветята в Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

Фестивали на розата, на цветята и на магарето са част от проявите, предвидени днес и утре в Кипър.

Деветият Фестивал на розата започва днес в центъра на кипърското розопроизводство, село Агрос, и ще продължи и през следващия уикенд. Целта на празника е да популяризира традицията за бране и обработване на розовия цвят, местни занаяти, продукти и изделия и по този начин да привлича повече туристи и гости и да насърчава развитието на района. Посетителите в четирите фестивални дни могат да видят на място как се произвежда розово масло и розова вода, да се включат в засаждането на рози, да дегустират много традиционни местни изделия на основата на розата. Ще има много традиционна музика, песни и танци.

Два дни продължава и започващият днес Фестивал на цветята, прочутата антестирия, който по традиция се провежда в крайбрежните градове на Кипър. Най-красивата и впечатляваща част от тези пролетни празници, които са своеобразно продължение на античните церемонии в чест на бога на лозята и плодородието Дионис, са невероятните паради на цветята. Със своята колесница Принцесата на пролетта ще оглави шествието на украсените с цветни композиции платформи тази вечер в град Паралимни, на източното крайбрежие на острова. С музика и танци празникът ще бъде открит тази вечер и в Лимасол, а парадът на цветята ще събере неговите жители и много туристи в неделя.

Изложби, концерти, забавления и игри за децата, демонстрации на традиционни занаяти,  представяне на типични храни и напитки са също част от празничното настроение на фестивала на цветята.

Много забавления предлага днес и утре и пролетният Фестивал на магарето. Дългоухото животно е един от символите на страната. За гостите ще има магарешко сафари, магарешко мляко и продукти с него, кипърски деликатеси, развлекателна програма с традиционна кипърска музика и танци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44