Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се представя днес в празничното честване на Деня на Европа в Кипър

Българско участие в Деня на Европа в Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

България се представя днес в празничното честване на Деня на Европа в Кипър заедно с останалите страни-членки на Европейския съюз.

Българският трибагреник, книги за историята и културата на България, информационни материали за нашата родина, рецепти от традиционната българска кухня и, разбира се, българска баница. Така изглежда българският щанд, с който посолството на България в Никозия представя страната ни в празничното честване на Деня на Европа в кипърската столица. То е организирано от представителството на Европейската комисия и на Европейския парламент в Кипър и в него участват страните-членки на Европейския съюз, кипърски учебни заведения, неправителствени и доброволчески организации.

На своеобразното европейско изложение интересуващите се могат да получат информация за възможности за работа и образование в страните-членки, за финансиране по европейски програми. Те могат и да опитат храни и напитки от различни краища на Европа. Забавления и игри за децата и много музика изпълват територията на изложението.

В същото време кипърският президент Никос Анастасиадис е в Москва, където участва в тържествата по случай 70-годишнината от победата над хитлеристка Германия. Перспективите за възобновяването на преговорите между двете кипърски общности за решаването на Кипърския въпрос са в центъра на срещите, които той проведе с президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Цзинпин, за да осигури активното участие на членовете на Съвета за сигурност в мирния процес. Новият кръг преговори е акцент и в разговора днес на Анастасиадис с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Преди Москва кипърският президент бе в Полша, където се срещна с президента на Европейския съвет Доналд Туск, от когото Никозия поиска ангажираност на ЕС в преговорите по Кипърския въпрос.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44