Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърски турци и кипърски гърци се събраха заедно на мирен протест с искането за отваряне на нов пропускателен пункт в района на Фамагуста

Протест за нов пункт край Фамагуста
Снимка: Бранислава Бобанац

Десетки кипърски турци и кипърски гърци се събраха днес заедно на мирен протест с искането за отваряне на нов пропускателен пункт през “зелената линия”, разделяща острова, в района на Фамагуста. Облекчаването на връзките е част от мерките за укрепване на доверието между двете кипърски общности.

Над 15 неправителствени организации,  десетки кипърски гърци и кипърски турци се обединиха днес, заставайки от двете страни на бариерата, затваряща сега основния път за връзка между общинския център Дериня в свободните зони и Фамагуста в окупираните територии. Те искат в този участък на известния булевард “Амохостос” да бъде отворен пропускателен пункт. Той ще облекчи жителите на района, които сега трябва да пътуват 17 километра до най-близкия пропускателен пункт, като съкрати разстоянието само на 800 метра. Пунктът ще подобри отношенията между двете общности, ще отговори на хуманитарните нужди и ще засили икономиката на района, като позволи на жителите му да търгуват своите стоки и услуги, заявиха организаторите на днешната мирна акция.

Инициативата днес, която бе обявена в началото на месец май, съвпадна с влязлото в сила от полунощ решение на кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ за премахване на издаваните на пропускателните пунктове "визи" за влизане в самообявилата се Севернокипърска турска република.

Искания за отварянето на нови пропускателни пунктове има и в други райони по протежението на дългата 180 километра “зелена линия”, контролирана от ООН. Те ще бъдат част и от започналите преговори между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, в пакета от мерки за изграждане на доверието с пряко въздействие върху всекидневния живот на хората. През миналата година Анастасиадис излезе с предложение за отварянето на 5 нови пункта.

Общият стремеж на участниците и подкрепящите мирните иницативи е в най-скоро време самите пропускателни пунктове и разделителната линия да бъдат премахнати и Кипър да бъде обединен отново.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44