Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Днес е Нощта на музеите

Бургас ще посрещне Нощта на музеите  с нови зали и интересни изложби  в четирите възрожденски къщи на регионалния музей.  Културната институция се включва за 11 -ти пореден път в отбелязването на европейската инициатива. Репортаж на Стефка Бакърджиева


СнимкаЕто програмата в Бургас

Природонаучен музей
ул. К. Фотинов 30 
ОТКРИВАНЕ НА НОВА ЕКСПОЗИЦИЯ „ФОСИЛИ”
18:00 часа
Първата зала на музея е изцяло преобразена. Преди вкаменените останки на отдавна живели растения и животни бяха само акцент, а сега те са основната тема в новата експозиция. Изложени са непоказвани досега експонати на древни едноклетъчни, морски лилии, корали, ребро, плешка и бивни от мастодонт и много други. Една витрина е посветена на български ендемитни и нови видове за науката. Средствата за реконструкцията на залата бяха събрани чрез благотворителната кампания „Ще намерят ли те нов дом в музея”, организирана от РИМ Бургас през изминалата година и е посветена на 30 годишнината от създаването на Природонаучния музей. 

Международна фотографска изложба „ДИВОТО” – изложба на Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”
Изложбата показва селекция от най-добрите снимки представящи богатството и красотата на дивата природа в България и от всички кътчета на света.

Снимка

Археологически музей
бул. Алеко Богориди 21 
Откриване на обновената зала „Праистория и древно корабоплаване” и на изложбите: „Преславското златно съкровище”, „Златната конска амуниция от с. Ивански, Шуменско” и „Златото на северните траки: съкровищата на РИМ-Ловеч”
18:30
На 16 май, когато ще се чества Международния ден на музеите, в Археологическата експозиция на РИМ-Бургас ще бъде открита обновената зала „Праистория и древно корабоплаване”. В зала „Трезор” ще бъдат представени три златни изложби. Първите две от тях са от РИМ-Шумен. Едната представя златни апликации от тракийска конска амуниция, открита в могилно погребение при с. Ивански, Шуменско. Конската амуниция е възстановена върху кожен ремък върху главата на кон в естествен размер, като върху нея са апликирани и златните елементи.
Втората изложба представя копие от Преславското златно съкровище Това е най-голямото златно съкровище на ранносредновековна България и се датира в 10 век. Състои се от над 120 златни и позлатени украшения: златна диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14 и 22-каратово злато. За обработката им са били използвани клетъчен емайл, перли, аквамарин, планински кристал и други скъпоценни камъни. 
Също в зала „Трезор” ще бъде открита изложба от златни и сребърни предмети от фонда на РИМ-Ловеч. Представени са многобройни накити – праисторически, тракийски и римски обеци, гривни, огърлици, пръстени, фибули, римски шлем-маска и мн. др.
ОТ 18.30 ДО 19.15 Ч., ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МУЗЕИТЕ, ПРЕД АРХЕОЛОГИЧЕСКАТА ЕКСПОЗИЦИЯ ЩЕ СВИРИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА БУРГАС ОБЩИНСКИЯ ДУХОВ ОРКЕСТЪР.

Исторически музей
ул. Лермонтов 31 
Просфора. Хляб и литургия - Изложба на Национален етнографски музей при БАН
Откриване: 19:00 ч.
Просфорните печати са особени обекти - те са ключов елемент на църковния живот, участват в най-сакралното християнско тайнство. Като при всеки култов обект в тях се влагат строго определени религиозни символи, формата им е канонична, но все пак има и различия. В някои краища на страната те се използват само в църквите, а в други са задължителен инвентар на всяка къща. По принцип просфорите са затворени в църквата. По време на изложбата посетителите могат да видят научно-популярен филм, отразяващ правенето на просфори в манастирите Симонопетра, Хилендар и Зограф и изработването на просфорни печати в една от килиите към Великата лавра "Св. Атанасий". Много от кадрите и фотосите са уникални. Изложбата разполага с печатен каталог, в който намират място много от най-интересните образци на просфорни печати.
Изложбата ще остане в Исторически музей до 30 Септември.

Етнографски музей 
ул. Славянска 69 
ИЗЛОЖБА "С АРОМАТ НА КАЗАНЛЪШКА РОЗА В БУРГАС"
Откриване: 19:30 ч.
Гостува ИМ „Искра” - Казанлък. Изложбата представя традиционното за Казанлък и Розовата долина производството на розово масло - процеса розоварене, съдове за розово масло, снимки и документи, шаблони за експорт, търговски тефтери. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа репетиция на Виктория в Ротердам (ВИДЕО)

Първа репетиция проведе българският участник на Евровизия 2021 Виктория. Певицата има общо 30 минути на сцената, за да изпълни няколко пъти българската песен "Growing Up is Getting Old", като първите репетиции имат за цел да бъдат изчистени техническите детайли по изпълнението. Българската делегация на Евровизия пристигна вчера в Ротердам, Нидерландия,..

публикувано на 11.05.21 в 15:43

Ново дарение в музейната експозиция „Иван Колев“ в Кабиле

Наследниците на проф. Иван Сарандев дариха на Музейна експозиция „Иван Колев“ с.Кабиле, община „Тунджа“ портрет – глава на проф. Иван Сарандев, сътворен от скулптора Иван Колев. Според тях главата е създадена някъде около 1964 г. и досега е била съхранявана в къщата на семейство Сарандеви в Ямбол. Именитият български учен проф.Иван Сарандев е..

публикувано на 11.05.21 в 15:06

„Сватбата на Фигаро“ отново на бургаска сцена

Eдна от най-популярните опери на Волфганг Амадеус Моцарт – „Сватбата на Фигаро“, ще бъде представена отново на бургаска сцена. След повече от година и половина отсъствие от плаката на Бургаската опера, на 13-и май,  от 19.00 часа, предстои среща за почитателите на това обичано комично произведение.  За първи път „Сватбата на Фигаро“ е..

публикувано на 11.05.21 в 14:31

Обявяват победителите от Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“

Обявяват победителите в  24-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. Това ще се случи  на тържествена церемония в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“, на 14 май от 18.00 часа. От цялата страна пристигнаха творбите на 169 участници в разделите поезия и проза. Жури с председател писателката Кристин Димитрова и членове -..

публикувано на 11.05.21 в 10:58

Снимките на "Като за последно" с Мария Бакалова правени в Синеморец

Първият български филм с участието на изгряващата звезда на световното кино Мария Бакалова – „Като за последно“ ще бъде прожектиран в Бургас на 23 май. Част от екипа, осъществил филмовата продукция, ще пристигне край морето за бургаската премиера. Над сюжета са работили трима сценаристи - Божан Петров, режисьорът Ивайло Пенчев и..

публикувано на 11.05.21 в 10:34

Исторически музей Бургас с тематични беседи за Стоян Шивачев

Тематични беседи, свързани с книжовното наследство на възрожденеца и изследовател на Бургаския край Стоян Шивачев ще бъдат представени от  11.05.2021 г. до 15.05.2021 г., в Историческата експозиция на РИМ-Бургас, ул. „Лермонтов“ №31. Като изявен родолюбец, Стоян Шивачев през целия си живот извършва огромна събирателска работа по разнообразни сфери..

публикувано на 10.05.21 в 12:08

Българска пиеса разказва за Междусъюзническата война

Пиесата „Селска чест“ представят бургаският младежки театър „Веселие“. Автор на спектакъла е Асен Ненов – Бдинец, а историята разказва за драматични събития по време на Междусъюзническата война. Въпреки сериозния си характер постановката има и хумористични моменти, разказва за спектакъла ръководителят на трупата и участник в пиесата –..

публикувано на 10.05.21 в 10:36