Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Нощта на музеите

Бургас ще посрещне Нощта на музеите  с нови зали и интересни изложби  в четирите възрожденски къщи на регионалния музей.  Културната институция се включва за 11 -ти пореден път в отбелязването на европейската инициатива. Репортаж на Стефка Бакърджиева


Снимка



Ето програмата в Бургас

Природонаучен музей
ул. К. Фотинов 30 
ОТКРИВАНЕ НА НОВА ЕКСПОЗИЦИЯ „ФОСИЛИ”
18:00 часа
Първата зала на музея е изцяло преобразена. Преди вкаменените останки на отдавна живели растения и животни бяха само акцент, а сега те са основната тема в новата експозиция. Изложени са непоказвани досега експонати на древни едноклетъчни, морски лилии, корали, ребро, плешка и бивни от мастодонт и много други. Една витрина е посветена на български ендемитни и нови видове за науката. Средствата за реконструкцията на залата бяха събрани чрез благотворителната кампания „Ще намерят ли те нов дом в музея”, организирана от РИМ Бургас през изминалата година и е посветена на 30 годишнината от създаването на Природонаучния музей. 

Международна фотографска изложба „ДИВОТО” – изложба на Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”
Изложбата показва селекция от най-добрите снимки представящи богатството и красотата на дивата природа в България и от всички кътчета на света.

Снимка





Археологически музей
бул. Алеко Богориди 21 
Откриване на обновената зала „Праистория и древно корабоплаване” и на изложбите: „Преславското златно съкровище”, „Златната конска амуниция от с. Ивански, Шуменско” и „Златото на северните траки: съкровищата на РИМ-Ловеч”
18:30
На 16 май, когато ще се чества Международния ден на музеите, в Археологическата експозиция на РИМ-Бургас ще бъде открита обновената зала „Праистория и древно корабоплаване”. В зала „Трезор” ще бъдат представени три златни изложби. Първите две от тях са от РИМ-Шумен. Едната представя златни апликации от тракийска конска амуниция, открита в могилно погребение при с. Ивански, Шуменско. Конската амуниция е възстановена върху кожен ремък върху главата на кон в естествен размер, като върху нея са апликирани и златните елементи.
Втората изложба представя копие от Преславското златно съкровище Това е най-голямото златно съкровище на ранносредновековна България и се датира в 10 век. Състои се от над 120 златни и позлатени украшения: златна диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14 и 22-каратово злато. За обработката им са били използвани клетъчен емайл, перли, аквамарин, планински кристал и други скъпоценни камъни. 
Също в зала „Трезор” ще бъде открита изложба от златни и сребърни предмети от фонда на РИМ-Ловеч. Представени са многобройни накити – праисторически, тракийски и римски обеци, гривни, огърлици, пръстени, фибули, римски шлем-маска и мн. др.
ОТ 18.30 ДО 19.15 Ч., ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МУЗЕИТЕ, ПРЕД АРХЕОЛОГИЧЕСКАТА ЕКСПОЗИЦИЯ ЩЕ СВИРИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА БУРГАС ОБЩИНСКИЯ ДУХОВ ОРКЕСТЪР.

Исторически музей
ул. Лермонтов 31 
Просфора. Хляб и литургия - Изложба на Национален етнографски музей при БАН
Откриване: 19:00 ч.
Просфорните печати са особени обекти - те са ключов елемент на църковния живот, участват в най-сакралното християнско тайнство. Като при всеки култов обект в тях се влагат строго определени религиозни символи, формата им е канонична, но все пак има и различия. В някои краища на страната те се използват само в църквите, а в други са задължителен инвентар на всяка къща. По принцип просфорите са затворени в църквата. По време на изложбата посетителите могат да видят научно-популярен филм, отразяващ правенето на просфори в манастирите Симонопетра, Хилендар и Зограф и изработването на просфорни печати в една от килиите към Великата лавра "Св. Атанасий". Много от кадрите и фотосите са уникални. Изложбата разполага с печатен каталог, в който намират място много от най-интересните образци на просфорни печати.
Изложбата ще остане в Исторически музей до 30 Септември.

Етнографски музей 
ул. Славянска 69 
ИЗЛОЖБА "С АРОМАТ НА КАЗАНЛЪШКА РОЗА В БУРГАС"
Откриване: 19:30 ч.
Гостува ИМ „Искра” - Казанлък. Изложбата представя традиционното за Казанлък и Розовата долина производството на розово масло - процеса розоварене, съдове за розово масло, снимки и документи, шаблони за експорт, търговски тефтери. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата „Цветовете на България“ открива Дните на българската музика в Бургас

С изложбата „Цветовете на България“ ще бъдат открити Дни на българската музика в Бургас днес. Тя се организира от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ със съдействието на Министерство на културата, областната администрация и финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Бургас. В програмата, която..

публикувано на 18.04.24 в 13:48

Изложба отбелязва 90-годишнината от рождението на сценографа Тодор Станилов

90 години от рождението на големия български сценограф Тодор Станилов ще бъдат отбелязани с изложба в Градската художествена галерия "Петко Задгорски". Експозицията включени близо 40 картини, проекти за спектакли на бургаския театър, от фонда на галерията. Те са дарени от сина му журналиста Боян Станилов. Тодор Станилов е име от културния..

обновено на 18.04.24 в 10:48

Атанас Велков се завърна в Бургас с изложба живопис

Атанас Велков откри изложба „Живопис“ в бургаската галерия „Неси“. Той не е излагал свои картини в родния си град от 20 години. Обикалял е по света, живял и работил е на различни места. Сега се е установил в София.  Велков посвещава изложбата си на свой голям приятел, който е  починал преди години, това е К амен Пенков, поет и художник...

публикувано на 18.04.24 в 09:40

Стойчо Керев представя в Бургас филма си „Пробуждане“

Журналистът Стойчо Керев ще представи филма си „Пробуждане“ в Бургас утре. В лентата участват проф. Бойко Рангелов, Димитър Недков, Димитър Лучев, Йордан Камджалов, Мария Лалева, Виктория Бешлийска, Джорджия Николова, Иво Величков, Силва Дончева, Дамян Попхристов. „Ние сме прашинки в необятния космос и Вселена.Нашите души пътуват във времето..

публикувано на 17.04.24 в 12:05

Фондацията на Лили Иванова иска общински имот в Морската градина за културен център

Бивше заведение в Морската градина може да се превърне в културен център. Инициативата е на Фондация „Лили Иванова“. От фондацията са изпратили писмо до Общинския съвет с искане да стопанисват сградата за 10 години. Там ще бъде създаден Saloon LI. Имотът с площ от 62 кв м в близост до Летния театър е собственост на „Благоустройствени строежи“...

публикувано на 17.04.24 в 11:52

С две премиери театралната трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години

С две премиерни представления на най-новата постановка „Милион причини…(да играеш или да не играеш)!“, младежката театрална трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години от създаването си. Това е комедия по идея на Ива Трифонова. Включени са и текстове на Алън Хийнъл, Валери Петров, Недялко Йорданов, Ива Трифонова и Валери Еличов.  "Ива, както..

публикувано на 17.04.24 в 10:58

"Кралица на красотата" в бургаския театър под режисурата на Боил Банов

Бившият министър на културата Боил Банов режисира "Кралица на красотата" в бургаския театър. Спектакълът е по текст на Мартин Макдона. Премиерата е от 19 часа в камерната зала. Боил Банов е ученик на Борислав Чакринов. Така се е родила идеята за поставянето на пиесата на ирландския драматург „Бившата мис на малкия град“ в бургаския..

обновено на 16.04.24 в 11:19