Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Нощта на музеите

Бургас ще посрещне Нощта на музеите  с нови зали и интересни изложби  в четирите възрожденски къщи на регионалния музей.  Културната институция се включва за 11 -ти пореден път в отбелязването на европейската инициатива. Репортаж на Стефка Бакърджиева


Снимка



Ето програмата в Бургас

Природонаучен музей
ул. К. Фотинов 30 
ОТКРИВАНЕ НА НОВА ЕКСПОЗИЦИЯ „ФОСИЛИ”
18:00 часа
Първата зала на музея е изцяло преобразена. Преди вкаменените останки на отдавна живели растения и животни бяха само акцент, а сега те са основната тема в новата експозиция. Изложени са непоказвани досега експонати на древни едноклетъчни, морски лилии, корали, ребро, плешка и бивни от мастодонт и много други. Една витрина е посветена на български ендемитни и нови видове за науката. Средствата за реконструкцията на залата бяха събрани чрез благотворителната кампания „Ще намерят ли те нов дом в музея”, организирана от РИМ Бургас през изминалата година и е посветена на 30 годишнината от създаването на Природонаучния музей. 

Международна фотографска изложба „ДИВОТО” – изложба на Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”
Изложбата показва селекция от най-добрите снимки представящи богатството и красотата на дивата природа в България и от всички кътчета на света.

Снимка





Археологически музей
бул. Алеко Богориди 21 
Откриване на обновената зала „Праистория и древно корабоплаване” и на изложбите: „Преславското златно съкровище”, „Златната конска амуниция от с. Ивански, Шуменско” и „Златото на северните траки: съкровищата на РИМ-Ловеч”
18:30
На 16 май, когато ще се чества Международния ден на музеите, в Археологическата експозиция на РИМ-Бургас ще бъде открита обновената зала „Праистория и древно корабоплаване”. В зала „Трезор” ще бъдат представени три златни изложби. Първите две от тях са от РИМ-Шумен. Едната представя златни апликации от тракийска конска амуниция, открита в могилно погребение при с. Ивански, Шуменско. Конската амуниция е възстановена върху кожен ремък върху главата на кон в естествен размер, като върху нея са апликирани и златните елементи.
Втората изложба представя копие от Преславското златно съкровище Това е най-голямото златно съкровище на ранносредновековна България и се датира в 10 век. Състои се от над 120 златни и позлатени украшения: златна диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14 и 22-каратово злато. За обработката им са били използвани клетъчен емайл, перли, аквамарин, планински кристал и други скъпоценни камъни. 
Също в зала „Трезор” ще бъде открита изложба от златни и сребърни предмети от фонда на РИМ-Ловеч. Представени са многобройни накити – праисторически, тракийски и римски обеци, гривни, огърлици, пръстени, фибули, римски шлем-маска и мн. др.
ОТ 18.30 ДО 19.15 Ч., ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МУЗЕИТЕ, ПРЕД АРХЕОЛОГИЧЕСКАТА ЕКСПОЗИЦИЯ ЩЕ СВИРИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА БУРГАС ОБЩИНСКИЯ ДУХОВ ОРКЕСТЪР.

Исторически музей
ул. Лермонтов 31 
Просфора. Хляб и литургия - Изложба на Национален етнографски музей при БАН
Откриване: 19:00 ч.
Просфорните печати са особени обекти - те са ключов елемент на църковния живот, участват в най-сакралното християнско тайнство. Като при всеки култов обект в тях се влагат строго определени религиозни символи, формата им е канонична, но все пак има и различия. В някои краища на страната те се използват само в църквите, а в други са задължителен инвентар на всяка къща. По принцип просфорите са затворени в църквата. По време на изложбата посетителите могат да видят научно-популярен филм, отразяващ правенето на просфори в манастирите Симонопетра, Хилендар и Зограф и изработването на просфорни печати в една от килиите към Великата лавра "Св. Атанасий". Много от кадрите и фотосите са уникални. Изложбата разполага с печатен каталог, в който намират място много от най-интересните образци на просфорни печати.
Изложбата ще остане в Исторически музей до 30 Септември.

Етнографски музей 
ул. Славянска 69 
ИЗЛОЖБА "С АРОМАТ НА КАЗАНЛЪШКА РОЗА В БУРГАС"
Откриване: 19:30 ч.
Гостува ИМ „Искра” - Казанлък. Изложбата представя традиционното за Казанлък и Розовата долина производството на розово масло - процеса розоварене, съдове за розово масло, снимки и документи, шаблони за експорт, търговски тефтери. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаска поетеса събра в антология стихове от 15 държави

42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика и представени с над 100 творби, са събрани в антологията "Преоткрити в словото", чийто съставител и преводач е бургаската поетеса Наталия Недялкова.  В книгата са включени произведения на съвременни емблематични автори не само от съседните балкански страни и Европа, но също така и представители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:05

Първа Гергьовденска изложба в Бургас

Седем творци именици дават началото   на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството. Идеята има..

обновено на 24.04.24 в 09:41

Неда Антонова представи новата си книга "Плодовете зреят нощем" в Бургас

Неда Антонова представи в Бургас новата си книга „Плодовете зреят нощем“. Това е вдъхновен разказ за необичайна любов от която се раждат деца и митове .  „Това е за мен е различна книга, защото не е с исторически сюжет, а разказва история от нашето време. Проблемът, които тя третира всъщност не е само съвременен, той е проблем на развитието..

публикувано на 24.04.24 в 09:40

Театър Българска армия гостува в Бургас с „Балдахинът“

50 години от семейния живот на една семейна двойка, проследява с хумор и философски поглед спектакълът „Балдахинът “ на Театър Българска армия. Той ще гостува днес, 24 април в Бургас. Автор на  постановката е Сидони-Габриел Колет, режисьор е Стефан Спасов.  Романтичната комедия „Балдахинът“  разказва за семейния живот на една жена и един мъж от..

публикувано на 24.04.24 в 09:20

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с пъстра и богата програма

Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда, съобщи Община Бургас. На 5 сцени, разположени на различни места, ще се изявят 16 фолклорни танцови ансамбъла, 6 театрални школи за съвременно изкуство, които ще изпълняват модерен балет, латино, хип-хоп и спортни танци, 10..

публикувано на 23.04.24 в 12:24

Ученици от НУМСИ с концерт „Пролетта на Вивалди“

"Пролетта на Вивалди" е концерт за струнни инструменти от А. Вивалди и Г. Фр. Телеман, със солисти ученици от Национално училище за музикално и сценично изкуство  "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Той ще се проведе на  27 април, в 19.00 часа, в римокатолическата църква "Дева Мария Богородица". Солистите на концерта са ученици от класовете по..

публикувано на 23.04.24 в 12:09

Среща в Бургас с Неда Антонова и новият й роман "Плодовете зреят нощем"

Неда Антонова представя новата си книга „Плодовете зреят нощем“ в Бургас. Срещата с писателката е от 18.30 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Романът е за една любов, за едно дете, родено по метода „ин витро”, за няколко животозастрашаващи аборта и за невъзможността на човека още от раждането си да разбере с каква цел идва на..

публикувано на 23.04.24 в 09:48