Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа по рода си среща на най-високо ниво проведоха лидерите на двете кипърски общности

Снимка: Бранислава Бобанац

Кафе в окупираната и свободната част на разделената от 41 години Никозия заедно пиха днес лидерите на двете кипърски общности - президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Първата по рода си среща на най-високо ниво от двете страни на бариерата е част от подновените усилия за решаване на Кипърския въпрос и обединяване на страната.

Стотици хора посрещнаха с огромно вълнение и ентусиазъм и бурно аплодираха лидерите на двете кипърски общности по време на тяхната разходка в двете части на Стария град на Никозия.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис първи пресече демаркационната линия на пропускателния пункт в центъра на кипърската столица и влезе в окупираните територии. По-късно лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ премина през бариерата, където Анастасиадис му предаде маслинова клонка, и посети свободната част на Никозия.

И в двете зони на столицата двамата лидери разговаряха с граждани и пиха кафе.

СнимкаНеформалната среща на Анастасиадис и Акънджъ е първа по рода си за такова реципрочно пресичане на “зелената” линия под контрола на ООН от лидери на двете кипърски общности. Тя е част от подновените усилия за решаване на Кипърския въпрос и е дълбоко символична, показвайки, че двете общности могат да вървят заедно по пътя на мира, помирението и обединяването на страната. В кратките си изказвания днес и двамата лидери отправиха послание на надежда и изразиха общата воля да се намери възможно най-скоро решение в интерес на двете общности.

Заедно ние създаваме бъдещето, написа след обиколката си Анастасиадис в туитър.

Следващата официална среща на Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ в рамките на преговорния процес е в четвъртък. Очаква се те да представят общ списък от мерки за изграждане на доверието, сред които е и отварянето на нови пропускателни пунктове през буферната зона.

Според ООН преговорите за бъдещето на Кипър са навлезли в крайната си фаза и “няма връщане назад”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44