Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои създаването на регистър за сертифицираните СПА центрове

Снимка: Венета Николова

Минералните води в България са подходящи за профилактика и лечение на над 90 процента от най-масовите заболявания, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя каза това на Втория конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който започна в Сандански. Вече е публикувана за обществено обсъждане наредбата, по която ще бъдат сертифицирани балнеоцентровете.

Без този нормативен акт трудно може да се развива СПА туризъм и да се гарантира високо качество на предлаганата услуга, коментира Ангелкова. В наредбата за първи път са заложени минималните изисквания, на които трябва да отговарят центровете, а след приемането й право да ползват съкращенията "СПА", ще имат само сертифицираните такива:

Ще бъде прекъсната порочната практика всеки хотел с басейн да има възможност да се рекламира като СПА център, както е било допуснато да е случва през годините. Потребителите трябва да знаят какво да очакват, когато плащат за този тип услуга и къде могат да получат най-добрата такава, каза още министър Ангелкова.

Предстои създаването на регистър за сертифицираните СПА центрове, който ще бъде част от Националния туристически регистър. Според председателя на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов приемането на новата наредба няма да доведе до поскъпване на СПА услугата. В нея са залегнали изискванията на Европейската СПА асоциация и се очаква менте-хотелите да отпаднат. По думите му делът на СПА туризма е 9 на сто от общия туристически продукт, който генерира 13% от БВП на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44