Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сандански е успешно развиваща се туристическа дестинация, въпреки кризата

Снимка: Венета Николова

Сандански е успешно развиваща се туристическа дестинация, в която община и бизнес работят съвместно. Това заявиха от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в града. Кризата в туризма почти не е усетена и в последните години, няма нито един затворен хотел и текучество на персонал. От 2008 година насам увеличението на туристите е между 5 и 7%.

Основно предлагаме балнеотуризъм и СПА и съпътстващия културен и винен туризъм. Много равномерно се разпределят туристите през годината. През лятото, в последните 2 години, Сандански е доста атрактивен за руските туристи,
каза Мария Таушанова от Сдружението и обясни:

Средната годишна заетост на хотелите е около 65% за тези от три до пет звезди. Основният пазар е, естествено, българският. Следващите по посещение са гърците, македонците. Идват и от Сърбия. Забелязваме леко покачване на туристи от Румъния през последните 2 години. От Турция започват да идват туристи. Има посетители и от Русия, Германия, Франция, Великобритания, Украйна.


Изследванията сочат, че Сандански е предпочитан както от семействата с деца, така и от по-младите хора през лятото и от по-възрастните през есента. По-платежоспособни туристи посещават Сандански, обясни още Таушанова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44