Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастасиадис и Акънджъ одобриха мерки за изграждане на доверието между двете кипърски общности

Снимка: Бранислава Бобанац

Пакет от пет мерки за изграждане на доверието и практически стъпки към облекчаване на контактите между двете кипърски общности одобриха техните лидери – президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Тяхната среща в рамките на подновените преговори за решаване на Кипърския въпрос продължи повече от 4-5 часа.

Два нови пропускателни пункта ще бъдат отворени през буферната зона, разделяща острова. Те ще са в западната и източната част на дългата 180 километра “зелена линия”, която е под контрола на ООН. Само преди по-малко от две седмици стотици кипърски гърци и кипърски турци се събраха от двете страни на бариерата на мястото, където ще бъде новият пункт в района на Фамагуста, с искане загражденията да бъдат премахнати и пътят да бъде освободен за движение.

Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ се договориха и за свързване на електро-енергийните мрежи в двете части на разделената страна в обща система. Те изразиха и необходимостта от обединяването на мобилната телефонна мрежа на острова, което изисква промяна в системата за роуминг на мобилните оператори. В момента в окупираните територии се използва кода на Турция, което създава затруднения при комуникацията между хората от двете общности. Лидерите отправиха на техническо ниво и въпроса за радиочестотите и предотвратяване на радио смущенията между свободните и окупираните зони.

Анастасиадис и Акънджъ се споразумяха и за създаването на съвместен двуобщностен Технически комитет за равенство между половете и включването на тази тема в преговорния процес.

В съвместната си декларация двамата лидери поставиха и въпроса за изчезналите лица, който е един от най-болезнените проблеми на разделената страна.

Анастасиадис и Акънджъ призоваха всеки, който има информация за водещите се за безследно изчезнали, да я сподели с компетентните органи, за да се затворят раните на техните близки и на страната.

Мерките за изграждане на доверието, договорени днес, са насочени приоритетно към облекчаване на всекидневния живот на хората от двете кипърски общности. Целта е те да подкрeпят и засилят преговорния процес между лидерите. Тяхната следваща среща е на 17-и юни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44