Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете на двете части на разделената кипърска столица искат отворяне на нови пропускателни пунктове през буферната зона

Кметовете на разделената Никозия на обиколка в буферната зона
Снимка: Бранислава Бобанац

Безпрецедентно взаимодействие по пътя към решаване на Кипърския въпрос бе демонстрирано в Никозия. Кметовете на двете части на разделената кипърска столица заедно поискаха от лидерите на двете кипърски общности да се отворят нови пропускателни пунктове през буферната зона в града, а водачите и на петте религиозни вероизповедания на острова застанаха зад тях.

Кметът на Никозия Константинос Йоргаджис и кметът на окупираната част на столицата  Мехмет Харманджъ изпратиха едновременно писма до президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ с искане да се отворят нови пропускателни пунктове между двете зони на Никозия. В момента в нея има три пункта за преминаване.

Двамата градоначалници настояват най-вече за вдигане на бариерата в сърцето на Стария град, който сега е разделен от “зелената линия” на ООН. Този район е уникален за Никозия, защото в него свои храмове имат и петте религиозни общности в Кипър – гръцки православни, мюсюлмани, католици, арменски християни и маронити. С отварянето на пропускателен пункт и при правилно развитие тази част на столицата може да се превърне в символичен микрокосмос на мирното междурелигиозно съжителство и мултикултурализма, както и да се подобри всекидневният живот на хората от двете страни на “зелената линия”, посочват в писмата си кметовете.

Пълна подкрепа за тези техни искания и усилия изразиха в специално съвместно изявление религиозните водачи на петте основни вероизповедания на острова – архиепископът на Кипър Хризостомос Втори, мюфтията Талип Аталай, представителят на Католическата църква, арменският и маронитският архиепископи.

Според двамата кметове отварянето на всички пропускателни пунктове в града ще предостави нови възможности за развитието на Никозия – последната разделена столица в света, и ще улесни общата им борба за нейното финансово, социално и културно възраждане. Йоргаджис и Харманджъ вече са обсъдили различни приоритети за една обща програма.

В четвъртът лидерите на двете кипърски общности се споразумяха за отварянето на два нови пропускателни пункта в западната и източната част на острова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44