Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е във вихъра на уникалния Фестивал на Потопа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес Кипър е във вихъра на празничен тридневен уикенд. Уникалният Фестивал на Потопа, който се празнува само на средиземноморския остров, “залива” с многобройни и разнообразни прояви, като кулминацията е в понеделник, когато се чества денят на Светия Дух.

Прочутият Катаклизмос, Фестивалът на потопа, е православен фестивал, но със силни езически корени, на който се почита водата. Той се свързва с легендата за библейския потоп и Ноевия ковчег, както и с древногръцки митове и церемониите в античността в чест на Афродита и Адонис.

Хиляди жители и гости на средиземноморската страна се очаква да се съберат на празненствата, които се провеждат в градовете на брега на Средиземно море – Паралимни, Агия Напа, Ларнака, Лимасол, Пафос. От днес в тях са отворени панаири с изделия на кипърските занаяти и традиционни храни, напитки, сладкиши. Започва богата културна програма с много концерти, традиционни кипърски песни и танци, фолклорни представления, изпълнения на известни кипърски и гръцки певци, театрални постановки, изложби. Мнозина ще премерят сили в състезания по плажен волейбол и плуване, водни спортове и регати. Много игри и забавления са подготвени за децата.

По традиция най-ефектният и разнообразен Фестивал на потопа завладява Ларнака, наследник на древния град Китион, чийто основател според легендите е един от внуците на Ной. Празничната програма тук започна още в петък вечерта и продължава 6 дни, до 3 юни. Тя е изключително богата, тъй като с нея градът отбелязва 100 години от първото честване на Катаклизмос. Очаква се над 400 000 местни жители и туристи да посетят организираните близо 100 събития на различни сцени, площади и булеварди в крайбрежния град.

Кулминацията на фестивала е в понеделник, когато се чества религиозният празник Свети Дух. На брега на Средиземно море ще бъдат извършени богослужения и церемониите по благославяне на водата с хвърляне на кръста в морето. Най-характерното за този ден е масовото пръскане или заливане с вода, което символизира пречистването на тялото и душата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44