Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър продължава разследването на случая с намерените 2 т амониева селитра

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Кипър е в контакт с Европол, Интерпол и Мосад и разследва възможността намерените миналата седмица в Ларнака 2 тона амониева селитра да са били предназначени за терористични атаки срещу свързани с Израел цели не само на острова, но и в Европа.

Според информациите възможни обекти на територията на острова са посолството на Израел и синагогата, както и пристанищата, където пристигат обикновено в събота и неделя екскурзии с израелски туристи.

Компетентните органи в Кипър продължават интензивно да разследват случая, при който беше арестуван 26-годишен ливанец с канадски паспорт. Преценяват се всички факти, заяви говорителят на полицията в Кипър Андреас Ангелидис, като отново подчерта важността на случая.

Предполага се, че ливанецът е част от военното крило на "Хизбула" и е обучаван в елитната "Революционна гвардия" на Иран. Следователите анализират и многото документи, намерени в къщата, като възможни инструкции и планове за потенциални цели в Европа. Очакват се и резултатите от тестовете на мобилния телефон на арестувания.

Все още се издирва чуждестранният граждани от арабски произход, наел къщата, където е складирано огромното количество амониев нитрат. Според властите не е изключено къщата да е била предназначена да се използва като склад за цели на военното крило на "Хизбула" и потенциални атентати.

Случаят предизвика остра реакция от израелския премиер Бенямин Нетаняху. В изявление, цитирано в израелската преса, той подчерта, че разбитата терористична клетка в Кипър е още едно доказателство, че Иран финансира тероризма в Близкия изток, Европа, Азия и Америка. Според “Ерусалим пост” за израелските власти е ясно, че това е терористичен заговор на Иран срещу Израел. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44