Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриват най-голямата извънградска крепост в Бургаския залив



Започна втория археологически сезон на полуостров Хрисосотира ( Златния спасител или Христос спасител ) разположен в източната част на землището на  Черноморец, Община Созопол. Археологическите проучвания се ръководят от доц. д-р Иван Христов от Национален исторически музей. В експедицията на НИМ участват археолози от Регионалния исторически музей в гр. Бургас. Разкопките се финансират от НИМ и Министерство на културата с активната подкрепа на кметовете Панайот Рейзи и Добри Добрев.

За втора поредна година изледванията са съсредоточени върху ранновизантийската крепост на полуострова издигната при управлението на император Анастасий в края на V век и просъществувала до началото на VІІ век когато и превзета от славяните. Крепостта е обхващала площ от 63 дка и при необходимост е приютявала 2000 души население.

Археолозите за кратко време са проучили трасето на 300 метра крепостната стена простираща се в западната и североизточна част на полуостров Хрисосотира. Дебелата 2, 40 м стена е притежавала 4 кули, две от които са проучени през този сезон. Предстои подводна екпедиция да проучи трасето на стената и в морето, където освен края на западната крепостна стена се очаква да се открие и пристанищни съоръжения от VІ век.

В самото начало на м. юни екипа на д-р Христов попадна на основите на голяма сграда прилепена до крепостната стена с размери 13/6 метра. Сградата е била обществена трапезария богата на керамични съдове и монети запазени на място под рухналия опожарен покрив. Първите 20 съда ( амфори, купи и гърнета ) са предадени в музея на гр. Черноморец където опитен реставратор в най-кратки срокове ще ги реставрира и постави в експозицията. Общият брой на съдовете от тази сграда е бил не по-малко от 50. Монетите намерени на пода са от времето на императорите Юстиниян Велики, Тиберий Константин, Маврикий Тиберий, Фока и Ираклий. Най-късната открита монета за сега е от 614 г. С тази година се свързва и съкрушителния поход на авари и славяни които опустошават много селище и крепости в дн. Югоизточна България.

По време на реставрацията на предоставените на Музея в Черноморец артефакти, реставраторът Койчева е попаднала на две амфори, които променят представата за развитието на Черноморец и региона през най- ранното Средновековие. На амфорите е открит текст, който разкрива, че са попаднали в земите на днешна Червенка от бреговете на Северна Африка.Това откритие допълва историята на района, който през 7 век е бил важен търговски  и мореплавателен център.Археолозите предполагат, че с амфорите са пренасяни жито,вино и зехтин.

След кратко прекъсване проучванията ще продължат до пълното проучване на северната половина на полуострова където са съсредоточени най- много запазени археологически структури. Археолозите се надяват да проникнат и в най-дълбоките пластове на полуострова където миналата година бяха открити находки от времето на гръцката колонизация през VІ в. пр. Хр.

Богата история на Черноморец е популялизирана с три издадени книги на доц. Иван Христов. Това лято ще излезе от печат и първа част на  книгата за новите археологически проучвания. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въжен парк ще бъде изграден в Бургас

Голям въжен атракцион ще бъде изграден в парк „Езеро“. Ще се проведе публичен търг за отдаване под наем за 10 години на терен от 770 км.м, върху който да бъде реализирано съоръжението. Това реши днес Общинския съвет в Бургас. Предложението на кмета Димитър Николов бе гласувано и прието с 36 гласа „За“. Докладната записка е входирана..

публикувано на 30.08.24 в 15:20

Увеличава се натискът на мигранти в Странджа

Увеличава се натискът на мигранти в Странджа, каза кметът на Средец Иван Кичев. По тяхна вина са предизвикани и част от пожарите на територията на общината, посочи градоначалникът. „Има и доказателства, че тези пожари са предизвикани от мигрантски групи, които отново засилиха този натиск, макар още да няма официални резултати от..

публикувано на 30.08.24 в 13:14

Продължават да пристигат привърженици на Ахмед Доган в парк Росенец

МВР се е отзовало на два сигнала, от адреси в столичния квартал "Бояна" и от парк "Росенец", подадени от активисти на ДПС на телефон 112 за това, че сигурността на почетния председател на ДПС е застрашена. Изпратени са патрули на място с цел да се гарантира обществения ред и да бъдат предотвратени противоправни действия. На място е извършена..

публикувано на 30.08.24 в 09:13
архив

В 9 часа започва заседанието на Общинския съвет в Бургас

Една от най-важните докладни, които ще гласуват днес общинските съветници в Бургас е за преразпределението на средствата от целевата субсидия за капиталови разходи през 2024-та. Причината е, че някои обекти не могат да бъдат завършени до края на годината, а за да не се връщат отпуснатите средства отново в държавния бюджет те ще бъдат прехвърлени към..

публикувано на 30.08.24 в 08:40

България е сред лидерите по ръст на купени нови автомобили

В България през първите 7 месеца на годината са регистрирани 26 945 нови автомобила. Това представлява ръст от 28,4% спрямо периода януари - юли 2023 г, предава БГНЕС. Така страната ни запазва позицията си в челните редици на растежа на пазара. През първите 6 месеца годишният темп на растеж е 30,8%. През юли у нас са регистрирани 3906 нови автомобила,..

публикувано на 29.08.24 в 16:10

Нови подписки срещу изграждането на паркинг на пазара „Краснодар“ в Бургас

Две нови подписки срещу предложението за изграждане на многоетажен паркинг в района на пазара „Краснодар“ са внесени в Общинския съвет в Бургас. Хората са притеснени, че ще се разруши един от символите на града. В една от подписките те посочват, че ще бъдат изсипани „етажи от бетон върху огромно място с подземни води“. Според общински..

публикувано на 29.08.24 в 15:54

Няма яснота кой ще прилага природозащитни мерки в Атанасовското езеро

Няма яснота кой ще прилага  природозащитни мерки и мониторинг на въздействието им върху екосистемата  на Атанасовското езеро. Проектът „Лагуната на живота“, по който работеше фондация“Биоразнообразие“,  приключи.Финално събитие се проведе днес, различни дейности бяха  реализирани  по опазването на водоема през последните 6 години,..

публикувано на 29.08.24 в 15:02