Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е доволен от доклада на Европейския парламент за напредъка на реформите в Турция

Правителството на Кипър изрази задоволство от приетия в сряда от Европейския парламент доклад за напредъка на реформите в Турция през 2014 г., въпреки че петима от кипърските евродепутати се въздържаха при вота, а един гласува “против”. От своя страна лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ заяви, че, независимо какво правителство бъде сформирано в Турция, той ще работи с него за решаването на Кипърския въпрос.

С приетия доклад членовете на Европейския парламент призоваха Турция да започне изтеглянето на своите войски от Кипър и да предостави града-призрак Вароша, оградената част на Фамагуста, под управление на ООН, като в същото време Република Кипър трябва да отвори пристанището на Фамагуста под надзора на митническите органи на ЕС.

Анкара също така трябва да се въздържа от по-нататъшно заселване на турски граждани в окупираните територии на Кипър, заявиха евродепутатите, осъждайки водената от Турция политика на колонизация на острова, която променя демографския му баланс и представлява пречка за бъдещо решение. Турция бе призована и за повече съдействие по въпроса за безследно изчезналите лица след трагедията от 1974 г., като даде пълен достъп до своите архиви и военни зони в окупираната част на Кипър за откриване и ексхумация на убитите.

Европарламентът подчерта отново и законното право на Кипър да сключва двустранни споразумения за неговата изключителна икономическа зона. Напрежението между Турция и Кипър се усили през изминалата година заради започналите сондажи за природен газ именно в тази акватория.

Европейският парламент потвърди силната си подкрепа за обединението на Кипър като двуобщностна, двузонова федерация в съответствие с резолюциите на ООН и нормите на ЕС.

Приетите оценки и препоръки отразяват някои от основните “червени линии” на Никозия за обединяването на острова. Докладът съдържа достатъчно положителни елементи за Кипър и за задълженията на Турция, макар че би могъл да бъде по-добър, заяви правителственият говорител Никос Христодулидис. Коментирайки ситуацията след изборите в Турция, лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ подчерта, че, независимо какво правителство бъде сформирано, кипърската турска общност ще бъде в тесен диалог с него във връзка с преговорите по Кипърския въпрос, за да се постигне споразумение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44