Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър пристъпи към плана за разработване и експлоатация на газово находище "Афродита".

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес тече срокът от 90 дни, в който правителството на Кипър трябва да се произнесе по плана за разработване и експлоатация на първото кипърско газово находище "Афродита". В същото време Турция засилва провокациите и напрежението в региона, като върна отново в района на острова изследователския си кораб "Барбарос Хайредин паша".

Планът за разработване и експлоатация на газовото находище "Афродита" бе внесен в кипърското правителство от трите компании, които имат проучвателен лиценз за него – американската “Нобъл Енерджи” и израелските “Делек” и “Авнер”. Той е втората крачка, след като само преди дни, през уикенда, трите компании представиха своята "декларация за комерсиалност". С нея те потвърдиха наличието на значителни количества природен газ в находището, които го правят търговски жизнеспособно и икономически изгодно. Откритото в края на 2011 г. находище “Афродита” в блок 12 на изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море е първият и единствен засега кипърски участък с доказани залежи от природен газ, които се изчисляват на около 140 млрд. куб. метра.

Декларацията за комерсиалност и планът за разработване на находището са изключително важни. Те показват, че Кипър преминава в нов етап в осъществяването на енергийната си политика – от проучване на находищата към тяхната експлоатация.

Планът включва подробности по техническите и търговски аспекти на добива, производството и продажбата на горивото. До 90 дни правителството трябва да го оцени и след като го одобри, ще издаде нов лиценз за експлоатация. Според експерти целият процес на експлоатация до реалните доставки до клиенти може да отнеме 3-4 години. 

В същото време влезе в сила новата морска директива на Анкара, с която тя отново изпраща изследователския си кораб "Барбарос Хайредин паша" за проучвания в района на Кипър. Зададените координати са севернозападно от острова, без да навлизат в изключителната му икономическа зона. Именно нейното нарушаване от кораба стана причина за прекъсване на мирните преговори по Кипърския въпрос през октомври миналата година. Новото решение се оценява в Кипър като провокация на Анкара в несигурната обстановка в страната след изборите и на фона на изключително благоприятния климат, в който в момента преговарят лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44