Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър приватизира най-голямото си пристанище

Кипър обяви за приватизация най-голямото си пристанище – в град Лимасол. Процедурата по раздържавяването му официално стартира с публикуването от правителството на поканата за изразяване на интерес от потенциалните инвеститори, срокът за което е до един месец.

Правителството на Кипър предоставя на бъдещите купувачи три потенциални възможности за приватизацията на стратегическото пристанище в Лимасол. Те са за търговска експлоатация на терминала за контейнери, на многофункционалния терминал, който включва пътническите съоръжения, както и за предоставянето на морски услуги. За трите лота ще бъдат сключени дългосрочни договори от 10 до 30 години. Целта на правителството е сделките да бъдат финализирани през първото тримесечие на 2016 г. 

Пристанището в Лимасол, чието изграждане е започнало през 1971 г., е главната морска врата на острова. През него минават 100% от превоза на контейнери, близо половината от общия товарен поток и почти 80% от пътническия трафик. В дългосрочен план ролята на порта ще нараства, тъй като той ще предоставя подкрепа в операциите за добив на нефт и газ в изключителната икономеческа зона на страната.

Правителството на Кипър вижда приватизацията на важното пристанище като сериозна възможност за неговата модернизация и за значителен ръст на извършваните в него операции. В същото време новите инвестиции в икономическата инфраструктура ще допринесат за още по-ефективното използване на стратегическото местоположение на Кипър и за превръщането му в транзитен център за пристанищни услуги в Средиземноморието. Затова и проектът се оценява като стратегически за страната, който ще подпомогне икономическия й растеж. 

Приватизационната програма, включваща пристанищата, електроснабдителната компания и държавния телеком на Кипър, бе договорена с тройката международни кредитори. Тя е част от структурните реформи, чието извършване е задължително условие в споразумението за отпускането на Кипър на спасителния заем от 10 млрд. евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Бъдещата продажба на държавни активи предизвика неколкократно стачки и протести на работещите в трите дружества


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44