Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ливанец, член на "Хизбула", ще отговаря пред съда в Кипър по обвинения в 16 категории

Снимка: Бранислава Бобанац

По обвинения в 16 категории ще отговаря пред съда в Кипър 26-годишният ливанец, член на терористичната организация "Хизбула", който бе арестуван на острова в края на май. Съдът насрочи началото на делото за 29 юни.

Ливанецът с канадски паспорт е обвинен в незаконно притежание на взривни вещества, участие в терористична организация и предоставяне на подкрепа на терористична организация, заговор за извършване на престъпление. Обвиненията в общо 16 категории обхващат периода между 2012 година и 27 май 2015 година и са подкрепени със 70 свидетели.

Мъжът беше арестуван от кипърската полиция на 27 май, след като в мазето на дома, в който е отседнал в крайбрежния град Ларнака, беше открито огромно количество амониева селитра. Препаратът може да се използва за производството на експлозиви за терористични актове. Първоначалната информация беше, че са намерени 2 тона от опасното вещество, но след окончателното му транспортиране от къщата полицията съобщи, че количеството надвишава 8 тона. Според властите не е изключено къщата в Ларнака да е била предназначена за склад за цели на военното крило на “Хизбула” и потенциални атентати.

По време на разпитите арестуваният е признал, че е член на терористичната организация "Хизбула", но не разкрил нищо за намеренията за използване на огромното количество амониева селитра. Според разследването на кипърската полиция съвместно с чуждестранни служби възможно е потенциални цели на атентати да са били обекти, свързани с Израел не само в Кипър, но и в Европа.

Издадена е международна заповед за арест за собственика на имота, където е намерен амониевият нитрат.

Решението на съда за бърз старт на процеса се коментира като послание от Кипър за силна борба с тероризма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44