Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркът на билките в Кипър ще бъде домакин на четвъртия годишен Фестивал на лавандулата

Снимка: БГНЕС

От днес в продължение на 10 дни единственият Парк на билките в Кипър е в “цвят лилав”. Известните биоградини са домакин на четвъртия годишен Фестивал на лавандулата.

Гостите на “лилавия” фестивал ще могат да се разходят и насладят на цъфналите лавандулови поля, както и да се включат в събирането и обработката на лилавото цвете. Те ще имат възможност и да наблюдават дестилацията на лавандулово масло в производствените инсталациите на територията на парка. Всеки ден до края на месец юни желаещите могат да участват в творческите работилници и сами да изработят различни предмети с лавандула и лавандулово масло. Предвидени са и специални занимания по ароматерапия – заради многобройните си терапевтични приложения лавандулата е известна в Кипър като “кралицата на билките”. Посетителите ще могат да се насладят и на бисквити, чай, сладолед и други храни с лавандула.

В деветте тематични градини на Парка на билките, който се намира в източната част на острова, се отглеждат най-различни етерично-маслени и лечебни растения, сред които розмарин, мащерка, рози, дафинов лист. Само лавандуловите храсти, чийто цъфтеж е най-силен през юни – юли, са над 3000. Паркът е известен и с огромния си зелен лабиринт – единствен на острова, който заема площ от 2000 кв. метра.

За успехите в създаването и развитието на уникалния биокомплекс неговата собственичка Миранда Трингис бе удостоена с голямата награда “Бизнес на годината 2014”, връчвана на най-добрите предприемачи от малките и средни компании в източната част на Кипър. Биокомплексът обхваща целия цикъл от отглеждането на средиземноморските билки през тяхната преработка и извличането на етеричните масла в съвременните производствени инсталации, до производството на място на собствени билкови продукти и билкова козметика с най-високо качество.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44