Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 години затвор получи ливанецът, заловен в Кипър с амониев нитрат

Присъда от 6 години лишаване от свобода наложи съдът в кипърския град Ларнака на 26-годишния ливанец с канадски паспорт, който беше арестуван на острова заради открито огромно количество амониев нитрат и участието му в терористичната организация "Хизбула".

В заседанието днес Хюсеин Басам Абдалах се е признал за виновен по 8 от 16-те категории обвинения, които му бяха повдигнати. Те са за участие и предоставяне на подкрепа на терористична организация, заговор за извършване на престъпление, притежание на взривни вещества без разрешение, както и за пране на пари, тъй като обвиняемият е получил от “Хизбула” 9400 евро за разходи и възнаграждения за мисията си в Кипър.

През последните три години подсъдимият е посещавал острова около 10 пъти, като последно е пристигнал на 21-ви май тази година и бе арестуван на 27-и май. При задържането му са иззети фотокопия на фалшив британски паспорт, мобилни телефони и пари. В мазето на къщата му са намерени 8.2 тона амониев нитрат, който при смесването си с други вещества може да се превърне в много мощен експлозив.

Според разследването на кипърската полиция, съвместно с чуждестранни служби, възможно е потенциални цели на атентати да са били обекти, свързани с Израел, не само в Кипър, но и в Европа.

Обвиняемият е признал, че е член на военното крило на терористичната организация “Хизбула” от 5 години и че е бил избран за тази мисия заради двойното му гражданство - ливанско и канадско, доброто образование и доброто владеене на английски език. Той е поискал прошка, а адвокатът му апелира за снизходителна присъда, тъй като ролята му е била ограничена – само да следи за съхранението и да осигури преместването на амониевата селитра на друго място.

Хюсеин Басам Абдалах е женен и баща на момче.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44