Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер се среща с лидерите на двете кипърски общности

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък и петък на посещение в Кипър е председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Визитата му е част от усилията за по-активното включване на ЕС в решаването на Кипърския въпрос. Съвместната му среща с лидерите на двете кипърски общности ще е първата по рода си на най-високо европейско ниво. Посещението на Юнкер е първата му официална визита в Кипър в качеството му на председател на Европейската комисия. В четвъртък той ще има двустранни срещи с президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

С Анастасиадис председателят на Еврокомисията ще разговаря за перспективите за развитието на икономиката на страната, която изпълнява договорената с тройката програма за възстановяване, както и за възможностите Кипър да се възползва от инвестиционния план за стимулиране на икономическия растеж в Европа, известен като "програмата Юнкер". В срещата му с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ ще бъде обсъдено как Европейската комисия може допълнително да помогне на общността на кипърските турци, за да я подготви за периода след решаването на Кипърския въпрос и обединяването на страната.

След това председателят на ЕК и лидерите на двете кипърски общности ще имат съвместен работен обяд в контролираната от ООН буферна зона в Никозия. Подобна тристранна среща се провежда за първи път. В петък Юнкер ще говори пред специална сесия на кипърския парламент.

Аз съм на посещение в Кипър по време, когато има уникална възможност да се постигне трайно, цялостно уреждане на Кипърския въпрос, заявява председателят на Еврокомисията в разпространеното от нея изявление. Сегашното статукво е неприемливо и не е в полза на никого. Аз поздравявам за смелостта и визията двамата лидери, които показват голямата си ангажираност в усилията си за постигане на обединението на страната си. Искам да уверя тях и народа на Кипър, че в тези усилия те имат пълната и непоколебима подкрепа на Европейската комисия, подчерта Юнкер.

Преговорите между Анастасиадис и Акънджъ по същностните въпроси на Кипърския проблем продължават, но вече е постигнато 100% съгласие, че на територията на бъдещия федерален Кипър ще се прилагат принципите на Европейския съюз и европейското законодателство. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44