Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активното участие на ЕС в решаването на Кипърския въпрос в центъра на разговорите на Юнкер в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Активното участие на Европейския съюз в решаването на Кипърския въпрос, проблемите на икономиката и енергийното сътрудничество са в центъра на разговорите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на започналото му днес двудневно посещение в Кипър.

Уникална възможност за решаване на Кипърския въпрос съществува в момента и тя не трябва да бъде загубена, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер след срещата си с президента на Кипър Никос Анастасиадис. Той призова кипърците да я използват, за да постигнат добро решение. Това ще бъде добра новина не само за Кипър, но за целия ЕС, посочи председателят на Европейската комисия.

Активното участие на ЕС в преговорите за решаване на Кипърския въпрос, които са под егидата на ООН, и координирането на международните усилия в този процес Жан-Клод Юнкер обсъди и със специалния съветник на генералния секретар на ООН в Кипър Еспен Барт Ейде. Еврокомисията ще подпомогне двете кипърски общности, специално кипърските турци, за ефективното функциониране на новия обединен Кипър в общото европейско семейство.

Кипър може да стане добър пример за всички останали страни, заедно с Португалия и Ирландия, заяви още Юнкер, коментирайки икономическото развитие на островната държава, която изпълнява тригодишна антикризисна програма, договорена с тройката международни кредитори. Кипър преживя тежка криза през 2013 г., но днес той е много различен, финансовият сектор се стабилизира, вие сте готови да се възползвате от възможностите на бъдещето, подчерта председателят на Еврокомисията.

Анастасиадис и Юнкер са обсъдили и ролята на Кипър за развитие на енергийното сътрудничество и енергийната сигурност на ЕС, осъществяването на различни енергийни проекти в региона, както и възможностите за финансовата им подкрепа от европейските фондове. И двамата се съгласихме, че откритите в Източното Средиземноморие въглеводороди могат да се превърнат в катализатор за по-широко сътрудничество в региона, допринасяйки за стабилността и икономическото развитие, и в крайна сметка за мира и сигурността, заяви кипърският президент.

Жан-Клод Юнкер е на първото си официално посещение в Никозия в качеството си на председател на Европейската комисия. Правителството оцени визитата като "особено важна".

Председателят на Еврокомисията се среща днес и с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ. Работният обяд, който събра председателя на Еврокомисията и лидерите на двете кипърски общности в Дома за сътрудничество в буферната зона на Никозия, е първата подобна тристранна среща на най-високо европейско ниво.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44