Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започна отбелязването на 41-вата годишнина от турската инвазия

Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

В двете части на Кипър започна отбелязването на 41-вата годишнина от турската инвазия на острова. В контролираните от правителството територии се провеждат възпоменателни церемонии и панихиди, а в окупираните зони - тържества и празнични прояви. Кулминацията е утре, в деня на нашествието през 1974 г., когато към тях ще се присъедини и турският президент Ердоган. 


В мемориалните паркове, военни гробища и общини в Кипър се проведоха възпоменателни церемонии, служби и полагане на венци в памет на героите, загинали за родината си при турското нашествие на 20 юли 1974 г. В тях участваха президентът на републиката Никос Анастасиадис, председателят на кипърския парламент, министри. В изказванията си представителите на държавното ръководство осъдиха турската инвазия и подчертаха, че целта на Никозия е постигането на честно и справедливо решение на националния проблем, което да излекува раните от миналото. Проявите, посветени на черната годишнина и най-трагичната страница в историята на Кипър, продължават и тази вечер. В понеделник в 5.30 ч. сутринта – точния час на началото на турското нашествие, сирени ще звучат в Кипър.

В същото време годишнината от "мироподдържащата операция", както Турция нарича нахлуването на армията й на острова през юли 1974 г., се чества празнично в окупираната част като Ден на мира и свободата. Тържествата за него започнаха с 21 топовни изстрела, последвани от "обръщение към нацията" на президента на т.нар. "Севернокипърска турска република" Мустафа Акънджъ. В небето над окупираната Кирения, на чийто бряг дебаркира турската армия, следобед ще има авиошоу с участието на турските военновъздушни сили, а кораби на турските въоръжени сили са отворени за посещение от обществеността.

На празничните прояви в окупираните територии в понеделник, 20 юли, самия ден на турската инвазия, ще присъства и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Честванията се провеждат в момент, когато текат активни преговори между лидерите на двете кипърски общности Анастасиадис и Акънджъ за обединението на страната, както и се предприемат редица мерки за изграждане на доверието между кипърските гърци и кипърските турци.

Решаването на кипърския въпрос, за което сега в Кипър има уникална възможност, ще бъде историческо постижение, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който бе на посещение в Никозия през тази седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44