Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отбелязва 41-вата годишнина от турската инвазия на острова

Кипър - зелената линия
Снимка: Бранислава Бобанац

Сирени разбудиха Кипър в 5.30 ч. сутринта, отбелязвайки 41-вата годишнина от турската военна инвазия на острова. Тя ще бъде отпразнувана с военен парад в окупираните територии на острова, където на посещение днес пристига турският президент Реджеп Тайип Ердоган.


Воят на сирените прозвуча точно в ранния час, в който на 20 юли 1974 г. започва десантът на турската армия в Кипър. Националната възпоменателна церемония ще се проведе тази сутрин на военното гробище в Никозия, където са погребани жертви на нашествието. Пред мемориала на бойците президентът на страната Никос Анастасиадис ще положи венци. Той ще присъства и на официалната панихида за загиналите по време на инвазията, която ще се отслужи в църква в Никозия. Церемониите днес завършват с възпоменателно събитие тази вечер в президентския дворец.

Военен парад и шествие в окупираната северна част на столицата са главните събития, с които днес в т.нар. "Севернокипърска турска република" се чества 20-и юли, Денят на мира и свободата. Вечерта президентът на непризнатата международно република, с изключение на Анкара, Мустафа Акънджъ дава прием по случай празника. 


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се присъедини днес към тържествените чествания на 20-и юли, който е "гарантирал мира и сигурността на кипърските турци", бе посочено в официалното съобщение на Анкара. Ердоган ще разговаря с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ за последното развитие на преговорите за обединяването на Кипър. Правителството в Никозия обяви, че визитата на турския президент в окупираните територии е незаконна, но очаква да види какви послания за решаването на кипърския въпрос ще отправи той. Ключът към решението държи Анкара, заявиха в свои изказвания в неделя редица кипърски политици. Изтеглянето на турските окупационни войски от острова, които наброяват около 40 000 души, е едно от задължителните условия на кипърската гръцка страна за решаване на кипърския проблем.


Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер подчерта, че конструктивното сътрудничество на Турция е от съществено значение за постигане на споразумение и че той ще продължи да има контакти с Ердоган.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44