Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 120 години е основано първото туристическо дружество у нас

| обновено на 30.08.15 в 13:07
Снимка: РАДИО ВИДИН


Навършват се 120 години от основаването на първото туристическо дружество в България. По традиция, поставена от Алеко Константинов през 1895 година, и днес любители на природата ще изкачат масово най-високия връх на Витоша. 

Тази неделя ще работят Симеоновският лифт от 9.00 до 17.30 ч. и Драгалевският - от 9.00 до 17.00 часа. Ще работи и автобусната линия 66 до хижа "Алеко" и 63 до "Златните мостове" с интервали на движение между 15 и 30 минути.


Изпълнителният секретар на Българския туристически съюз Венцислав Удев подчерта:

Това е юбилейна годишнина, която доказва традициите на БТС през годините. Очакваме да пристигнат 96 туристически дружества. В 12.00 часа ще бъдат открити тържествата.


Ето и маршрутите, по които ще започне изкачването на Черни връх:

Първи лъч е традиционният лъч от Алеко до Черни връх. Вторият лъч е от Златни мостове до хижа "Кумата" до Черни връх. Имаме един лъч като колопоход от хижа "Алеко" до Черни връх и единични групи ще дойдат откъм пернишкото направление, от Ярлово.


По време на празника ще се тегли и лотарията, свързана с награждаването на участниците в движението "100 национални туристически обекта" и изкачилите десетте планински първенци на България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44