Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5000 души участваха в 120-ото юбилейно изкачване на Черни връх

Снимка: БГНЕС

270 отличия и награди раздаде Българският туристически съюз на планинари, покорили 10-те най-високи планински върха на България. През миналата година те са били 100, каза за "Хоризонт" изпълнителният секретар на Съюза Венцислав Удев. Днес се състоя 120-ото юбилейно изкачване на Черни връх по призива на Алеко Константинов, като на върха се изкачиха около 5 000 организирани туристи, столичани и гости на София.

По тази причина пътеките към Витоша тази сутрин бяха по-оживени от всякога. Участници в изкачването бяха поели маршрути според силите и възможностите си. За част от тях да бъдеш планинар означава да уважаваш природата, да се съобразяваш с нея и да я обичаш.

За някои ходенето в планината е ежедневие, а други не пропускат почивните дни. Млади и възрастни се опитват да запалят с това занимание и децата.

Всяка събота и неделя цял живот съм ходила. Познавам цялата Витоша, Рила, Пирин. На 80 години съм и не пия никакви лекарства.

Друг планинар разказва:

7-8 години активно се занимавам с алпинизъм и планината е като дом. Обичаме да сме тук и да чувстваме, че сме свободни да дишаме по-чистия въздух.

Организаторите увериха, че след изкачването всички отпадъци са събрани в контейнерите за смет и планината ще бъде чиста.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44