Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започна поредица от фестивали

Кипър - фестивали
Снимка: Бранислава Бобанац
С първия септемврийски уикенд в Кипър започна поредица от фестивали, посветени на традиционни кипърски занаяти и изделия. Фестивалите са част от местни и национални инициативи за развитие на селските райони и туризма чрез популяризиране на кипърската култура, история, традиции и забележителности.

Фестивал на печивата и традиционни кипърски хлебни изделия събира днес много гости от страната и чуждестранни туристи в село Галата в района на Лимасол. От векове то е прочуто с многобройните си мелници, а жените в него са всепризнати майсторки на тестото, като предават уменията си на своите дъщери. Демонстрация на печене на традиционен кипърски хляб и други изделия в пещ на дърва и тяхната дегустация, фотографска изложба, както и много традиционна кипърска музика и танци са включени в програмата на фестивала.
В следващите три поредни недели до края на месеца три известни лозаро-винарски села в планината Тродос са домакини на ежегодния Фестивал на гроздето и на традиционни местни продукти от него. Любителите ще могат да опитат не само най-хубавото кипърско грозде, но и традиционни кипърски сладки деликатеси от гроздовия сок. Фестивалът ще предложи конкурси, дегустация на вино, народна музика, възраждане на стари обичаи и занаяти, посещения в традиционни кипърски къщи.
Шестият годишен Фестивал на селските райони, който тази година се провежда на 20 септември, е светът на живата кипърска традиция. Празникът е изпълнен с демонстрации на традиционни храни, напитки и занаяти.
В края на месеца град Пафос кани на Фестивал на виното и традиционни продукти от областта. Завършек на “сладките” празници през септември е двудневният Фестивал на шоколада в последния уикенд на месеца. Той ще се проведе в известна работилница за шоколад в село в планината Тродос, където с помощта на майсторите всеки ще може да направи свой собствен шоколад или луксозни сапуни с шоколад и местни билки.
Многобройните и разнообразни фестивали в Кипър се утвърдиха като силна възможност за привличане на повече туристи и развитие на селските райони.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44