Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред съда в Ларнака бяха изправени трима души по обвинения за трафик на хора

Снимка: Бранислава Бобанац

Пред съда в кипърския град Ларнака бяха изправени трима души по обвинения за незаконен трафик на 115-те бежанци, които бяха спасени в неделя сутринта край бреговете на Кипър. На бежанците е осигурено временно настаняване в палатков лагер, медицински грижи, храна, хуманитарна помощ. Повечето от тях обаче искат да продължат по първоначалната си дестинация, която е била до Гърция, а оттам за Германия или Швеция.

Тримата мъже - един ливанец и двама сирийци на възраст от 28, 33 и 47 години, които бяха арестувани в неделя, са заподозрени като трафиканти на бежанци. При влизането в съда 47-годишният мъж загуби съзнание и бе откаран в държавната болница в града.

Съдът в Ларнака издаде днес постановления за задържането им за 8 дни, за да се улесни ходът на следствието. Заподозрените се разследват за заговор за извършване на престъпление, улесняване на незаконно влизане, преминаване и пребиваване на територията на Република Кипър на трети лица, придобиване на пари от незаконни дейности и пране на пари. 

Обвиненията са отправени във връзка със случая на 115-те бежанци от сирийски, ливански и палестински произход, които бяха спасени в неделя сутринта от кипърските власти от бедстващата им на 40 мили от Ларнака лодка. В групата им 35 деца и бебета, като 5 деца са били без възрастен придружител и грижата за тях пое Службата за социално подпомогане. Бежанците са настанени във временни лагери и са им осигурени медицински грижи и хуманитарна помощ. Кипърският червен кръст и много доброволци носят дрехи, храна и други необходими продукти.

До момента само 20 от бежанците са кандидатствали за убежище в Кипър, останалите искат да продължат по първоначалната си дестинация - до Гърция и оттам за други страни от Централна Европа, като Германия и Швеция, за което те са платили по 4000 долара.

Вътрешният министър на Кипър Сократис Хасикос заяви, че Кипър ще спомогне за справяне с бежанския проблем в рамките на своите възможности. Според него поради малката си територия, проблемите с окупацията на северната част и финансовата криза страната може да приеме само до 300 бежанци, като православни християни ще могат да се интегрират по-лесно в кипърското общество.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44