Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на двете кипърски общности откриват изложба с предмети на Глафкос Клиридис

Експозиция за президента Клиридис
Снимка: Бранислава Бобанац

Изключително символно събитие събира тази вечер в Никозия лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ. Те ще открият постоянна експозиция с предмети, принадлежали на бившия президент на Кипър Глафкос Клиридис, известен със силната си подкрепа за обединението на Кипър. Личната му колекция е разположена в открития преди една година център, представящ заедно историята и културата на кипърските гърци и кипърските турци.

Около 3000 книги от личната библиотека на Глафкос Клиридис, негови медали и отличия от Втората световна война, многобройни аудиовизуални записи, снимки, стари карти на Кипър и подаръци влизат в новата експозиция в Никозия, посветена на покойния кипърски президент. Тя ще бъде открита от сегашния президент на страната Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Всички предмети са били лично притежание на Клиридис и са дарени от дъщеря му Кати на Центъра за визуални изкуства и изследвания в Никозия. Открит точно преди една година, той е единствената двуобщностна институция на острова, посветена на културата на Кипър и на помирението между двете общности. Центърът се намира на метри от телената ограда на буферната зона под контрола на ООН, разделяща кипърската  столица.

Самият Глафкос Клиридис е известен със силната си подкрепа за обединението на Кипър, включително и на “Плана Анан”, отхвърлен през 2004 г. от кипърските гърци.

Политикът-ветеран, отдал над 60 години от живота си в служба на Кипър и кипърския народ, почина на 94-годишна възраст през ноември 2013 г., без да види страната си обединена. Избиран е за президент два последователни мандата от 1993 до 2003 г., като шест пъти се е кандидатирал за висшия държавен пост в страната. Клиридис е и първият председател на парламента на Кипър, на който пост остава в продължение на 16 години – от 1960 до 1976 г.

Лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще се срещнат след седмица, на 14 септември, за да продължат преговорите за решаване на Кипърския въпрос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44