Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е в плен на плътна пелена от прах след пясъчна буря

Никозия - пясъчна буря
Снимка: Бранислава Бобанац

Кипър е в плен на плътна пелена от прах, в опасно съчетание с висока влажност и гореща вълна, които душат острова. Пясъчната буря дойде с източни ветрове от Сирия и неблагоприятните условия се очаква да останат до края на седмицата.

Небето и цялата територия на красивия средиземноморски остров пожълтяха след пясъчната буря, която връхлетя Кипър в късния следобед в понеделник. Тази сутрин бяха регистрирани рекордни концентрации на прах в атмосферата във всички райони на страната, като по южното крайбрежие, в района на Лимасол, те надвишават над 50 пъти допустимата норма. Покриващият столицата Никозия жълт прах е в съчетание с изключителна задуха заради високите температури, които днес се очаква да стигнат 41-42 градуса. Отчетената влажност на острова също е висока – в рамките на 40 - 46%.

Екстремалните условия са резултат от източни ветрове и ниско налягане в района на  Ирак, които са предизвикали преноса на прах от Сирия към Кипър, обясниха от Метеорологичната служба.

Здравното министерство издаде предупреждение за опасност  за здравето на децата, възрастните хора и страдащите от респираторни проблеми. Вече има хора, потърсили медицинска помощ заради затруднения с дишането. Министерството на образованието алармира училищата да държат децата на закрито. Социалното министерство се обърна към работодателите и синдикатите, особено в сферата на строителството, да се ограничи работата на открито или работниците да носят предпазни маски.

Заради намалена видимост само до 500 метра, което е под минималното разстояние за безопасност от 800 – 1000 метра, основното международно летище на Кипър в Ларнака започна да отклонява полети към летището в Пафос. Тази сутрин пет пристигащи самолета промениха крайната си точка на кацане.

Според прогнозите тази опасна ситуация ще се задържи до четвъртък, като окончателното изчистване от гъстия прах в атмосферата се очаква до края на седмицата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44