Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на двете кипърски общности се срещнаха с водачите на петте вероизповедания

Безпрецедентна среща в Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

За първи път в историята на Кипър днес заедно се събраха лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ и водачите на всичките пет вероизповедания на разделения от 41 години остров. Историческата среща на политическите и религиозните ръководители е част от диалога за решаване на Кипърския въпрос и обединяването на страната.

Църковните водачи в Кипър увериха лидерите на кипърските гърци Никос Анастасиадис и на кипърските турци Мустафа Акънджъ в своята подкрепа за мирния процес и преговорите за уреждане на Кипърския проблем, бе заявено след разговорите им днес. В срещата, която се състоя в буферната зона под контрола на ООН в Никозия, участваха архиепископът на Кипър Хризостомос Втори, главният мюфтия Талип Аталай, архиепископът на маронитската кипърска църква, архиепископът на Арменската православна църква и епископът на Католическата църква.

Религиозните лидери на петте признати вероизповедания на острова потвърдиха и желанието си за свободен достъп до религиозните места в двете части на разделената страна, като призоваха Анастасиадис и Акънджъ да облекчат ограниченията за движение на религиозна основа. Двамата политически лидери заявиха, че ще работят в тази насока, въпреки практическите проблеми, които трябва да бъдат преодолени. В хода на мирните преговори като част от мерките за изграждане на доверието между двете общности бе договорено религиозните центрове в свободната и окупираната зона да бъдат предоставени за управление от съответното вероизповедание.

Религиозните водачи, специално архиепископът на Кипър и главният мюфтия, активно подкрепят и уникалната съвместна програма на общностите на кипърските гърци и кипърските турци за възстановяване на тяхното културно наследство. Петимата църковни водачи стоят и зад предложенията за отваряне на нови пропускателни пунктове между свободната и окупираната част на острова.

Общата цел на политическите и религиозните лидери на Кипър е обединяването на страната и превръщането й в модел за успешно етническо и религиозно съвместно съществуване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44