Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск свиква извънредна среща на лидерите на ЕС, ако министрите не се споразумеят за мигрантите

Снимка: Бранислава Бобанац

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще свика извънредна среща на лидерите на ЕС този месец, ако министрите в понеделник не успеят да се споразумеят как да се справят с вълната от мигранти към Блока. Европейската комисия предложи през май квотна система за разпределянето на 40 хиляди мигранти, търсещи убежище в Европа, но страни - членки блокираха този план.

Кризата с бежанците в Европейския съюз, преговорите по Кипърския въпрос и мирният процес в Близкия изток бяха в центъра на разговорите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и президента на Кипър Никос Анастасиадис в Никозия. Доналд Туск пристигна в Кипър след посещенията си в Палестина, Израел и Турция.

Кризата с мигрантите от района на Близкия изток привлича специалния интерес на Съюза и засяга всички страни, посочи Доналд Туск.

Тази визита е част от консултациите ми със страните - членки за справяне с огромното предизвикателство, включително въпросите за разпределението и заселването на мигрантите. Кипър е добър пример за страна, която е готова да помогне и да ги подслони. Дойде времето да вземем решение. 

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис изрази ангажимента на страната му да допринесе за по-справедливото споделяне на тежестта в рамките на Европейския съюз, за да се облекчат най-засегнатите страни - членки като Гърция и Италия. Според него отговорът на тази хуманитарна криза трябва да е в дух на солидарност и отговорност, в съответствие с общите принципи и ценности на ЕС.

Кипър е най-близката страна - член на ЕС до района на конфликта – разстоянието от най-източната точка на острова до Сирия е само 100 километра, но страната не е предпочитана от бежанците поради отдалечеността й от континенталната част на Европейския съюз, което ограничава достъпа на бягащите от войната до страните, към които те се стремят.

Кипърският президент подчерта в изявлението си и че от решаващо значение е справянето с първопричините за мигрантската криза. Той посочи, че ЕС, в тясно сътрудничество с важни партньори като например Египет и Йордания, трябва да играе активна роля в посрещането на предизвикателствата в региона.

В контекста на проблемите в Близкия изток днес е било обсъдено и предложението на кипърския президент на едно от предстоящите заседания на Европейския съвет да бъдат поканени премиерът на Израел и президентът на Палестина, за да изложат пред европейските лидери своята гледна точка за конфликта.

Туск и Анастасиадис са обсъдили и перспективите в Източното Средиземноморие за създаването на алтернативен енергиен коридор, за да се отговори на енергийните нужди на Европа.

В изявлението си Доналд Туск приветства напредъка в преговорите по Кипърския въпрос, които ЕС подкрепя. Той подчерта, че следващите месеци ще са изключително важни за намирането на цялостно и устойчиво решение. По-късно председателят на Европейския съвет пресече “зелената линия”, разделяща Никозия, за да се срещне с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44