Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП забрани на телеком да премълчава условия, които са в ущърб на клиента

мобилни телефони

Комисията за защита на потребителите забрани на мобилен оператор да прикрива в търговските си обекти съществена за потребителите информация – че при закупуването и при ползването на предплатен пакет услуги, клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност. В резултат на забраната телекомът няма да има право да прилага тази нелоялна търговска практика. За нарушението Законът за защита на потребителите предвижда санкция до 30 000 лева. Проверка на комисията в офиса на мобилния оператор е установила, че коректната информация за сроковете на валидност на сумата в предплатената карта и условията за продължаването ѝ липсва. Тя е публикувана единствено на интернет страницата на телекома. Информацията, предоставена на  търговския обект, на практика е според предходни действали условия, които са по-благоприятни от новите, тъй като са давали възможност на потребителя с еднократно закупуване на пакета да оползотвори сумата по картата през целия активен период на нейната валидност – 12 месеца.

Мобилните оператори се задължават да осигурят техническа възможност за безплатни телефонни обаждания към спешния телефон 112 от превозно средство, участвало в ПТП. Това предвижда постановление, прието от МС. Безплатните повиквания ще могат да стават чрез т.нар. "eCall" – софтуер, която може да бъде вграден в автомобила или изтеглен през мобилния телефон. При удар с много голяма сила софтуерът подава автоматично сигнал към спешния телефон. С постановлението министрите задължават мобилните оператори да осигурят безплатно използването на тази възможност от водачите до всички места, в които мобилният оператор има покритие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44